Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wielerboeken 2005-2008


Op deze pagina treft u informatie aan over ruim twintig wielersportboeken welke in de periode van 2005 tot en met 2008 - al dan niet als herdruk - op de markt zijn gekomen.

Hoe werkt het?
Een blauwe titel geeft aan dat wij een eigen recensie van het boek hebben geplaatst.
Een onderstreepte titel geeft aan dat die titel een link geeft naar een pagina over dit boek bij de uitgever zelf.
Een blauwe onderstreepte vermelding van de uitgever geeft een link naar de startpagina van de website van de betreffende uitgever.
(N.B. Sommige uitgevers hebben geen eigen website c.q. geen afzonderlijk pagina per boek.)

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

Auteur: S. Janssen
168 pagina's
ANWB Media
juli 2008, € 14,95

ANWB Routegids / Mountainbike Nederland

Omdat het aantal mountainbikeroutes in Nederland gestaag toeneemt, is de Routegids Mountainbike uitgebreid van 74 naar 87 routes. Vrijwel elke route in Nederland is opgenomen en ze zijn allemaal bewegwijzerd. De 'oude' routes zijn herzien. Ook nu weer zijn alle provincies vertegenwoordigd. Deze gids blijft daarmee hét standaardwerk voor zowel de fanatieke MTB-er als de recreant. Veel routes zijn bedacht door specialisten; die weten immers wat de moutainbikeliefhebber wil. De routes zijn in samenwerking met landeigenaren en terreinbeheerders aangelegd. Er zitten niet alleen pittige routes bij, maar ook eenvoudige. Elke route heeft een overzichtelijk kaartje en praktische informatie zoals lengte en moeilijkheidsgraad. In de gids lees je ook het één en ander over rijtechniek, gedragsregels en onderhoud.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteurs: R. Plugge en R. van Ameijden
127 pagina's
Uitgeverij Tirion
juni 2008, € 16,95

25 mooiste fietsgebieden in Europa

onverwacht, uitdagend en gedetailleerd

Fiets vierde onlangs het 25-jarig jubileum. In het tijdschrift is de Standplaats al jaren één van de best gelezen artikelen. Praktisch en inspirerend brengt de auteur de lezer naar de mooiste, meest onverwachte en uitdagende fietsbestemmingen van Europa. Gedetailleerde beschrijvingen van fietsroutes in tekst en beeld zorgen ervoor dat de lezer zelf de routes eenvoudig na kan fietsen. De lezer wordt zo zelf een fietser. Deze standplaatsen zijn de beste uit 25 jaar Fiets en aangepast voor dit boek.

Tot zover de tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Tim Brink
192 pagina's
Veltman Uitgevers
mei 2008, € 19,95

Handboek mountainbiken

Alles wat u moet weten over:
- Het kiezen van een geschikte fiets- Trainingsmethoden
- Accessoires en materiaal
- Onderhoud en reparaties
- Correcte rijhouding en -technieken
- Veiligheidstips
- Voedingsadviezen

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Delia Smith
174 pagina's
Deltas Centrale Uitgeverij
mei 2008, € 19,95

Fietsen voor een fit lichaam

Recensie Toerclub De Kampioen:
Het eerste deel van dit trainingshandboek beantwoordt de vraag waarom fietsen zo geschikt is voor iedereen die aan zijn of haar conditie wil werken, het lichaam wil trainen of gewoon een even leuke als effectieve manier zoekt om af te vallen. Het tweede deel beschrijft waar u op moet letten bij de aanschaf van uw fiets en verdere uitrusting zoals helm, kleding en hartslagmeter. Vervolgens wordt aandacht geschonken aan de diverse rijtechnieken bij de racefiets en de mountainbike en aan de uw veiligheid in het verkeer. Het derde deel gaat zeer uitgebreid in op de principes van het trainen, de diverse trainingsvormen, het opstellen van trainingsschema's en op stretch- en andere oefeningen. Vervolgens besteedt het boek een kleine 20 pagina's aan een zeer begrijpelijk uitleg over voeding en de diverse componenten daarin. En het sluit af met een hoofdstuk over wedstrijdtraining.

In feite richt dit boek zich op twee groepen lezers: de niet- of net beginnende fiets(st)er en degenen die het fietsen (terecht!) zien als uitstekend uitgangspunt voor een goede conditie en het bereiken en handhaven van een gezond en visueel aantrekkelijk gewicht. Beide groepen worden prima bediend.


Auteur: Jean-Marie Leblanc
392 pagina's
Roularta Books
mei 2008, € 6,90

De waarheid van de tourbaas

Jean-Marie Leblanc droomde al van in zijn kinderjaren van de Ronde van Frankrijk. Toen hem werd gevraagd de grootste Franse sportcompetitie ter wereld te leiden, schonk het leven hem de mooiste beloning. Jean-Marie Leblanc nodigt nu, in dit boek, iedereen uit op een geleid en verhelderend bezoek aan dit mondiaal gebeuren, samen met een terugblik op een bewogen periode.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: B. Hewitt
Deltas Centrale Uitgeverij
142 pagina's
april 2008, € 12,95

1001 Gouden wielertips voor wielrenners en mountainbikers
Rijtechniek - Training - Sportvoeding - Materiaalkeuze - Onderhoud en reparaties

Recensie Toerclub De Kampioen:
De eerste reactie bij het lezen van dit boek is: wat een irritant, betweterig verhaal. Dat wordt mede veroorzaakt doordat het duidelijk een vertaalde uitgave is die geen rekening houdt met de situatie in Nederland. Knipperende achterlichten zijn hier al jaren verboden, toeclips uit de tijd en de bandenspanning duiden wij toch echt aan in bar en niet in pounds per square inch!
Gaandeweg krijgt de lezer(es) echter meer waardering voor de aangedragen tips, met name voor die over trainen en voeding. Op een aantal punten had de schrijver de theorie achter zijn adviezen wel wat meer mogen toelichten. In tegenstelling tot wat de titel van het boek aangeeft, bevat het boek een kleine 650 tips. Die gaan niet alleen over de onderwerpen uit de ondertitel, maar ook over fietshouding, gezondheid en veiligheid.
Mede gezien de prijs misstaat deze uitgave dan ook niet in de basisbibliotheek van toerfietsers, beginnende wedstrijdrijders en mountainbikers.


Jac Zwart
415 pagina's
Arbeiderspers
maart 2008, € 00,00?
 
Wielermonumenten
Reisgids door de geschiedenis van de wielersport

Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling. 


Auteur: F. Bloemendaal
141 pagina's
Tirion Uitgevers
februari 2008, € 14,95

Fietsen door de wolken
de beste fietsgebieden van de hoge Alpen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Naast algemene informatie over het fietsen in de bergen worden in dit boek met vrolijk en aanstekelijk enthousiasme acht fietsgebieden beschreven in Frankrijk, Italië en Zwitserland. De nadruk ligt daarbij op gebieden met één of meer cols boven de 2.000 meter. Elke beschrijving begint met algemene en toeristische informatie over de regio. Vervolgens wordt de wielerhistorie van het gebied beschreven. Voor de Franse gebieden is dat vanzelfsprekend toegespitst op de Tour. Tenslotte volgt een nauwkeurige routebeschrijving van de cols, met een (summier) hoogteprofiel.
Het totaal ontbreken van (route)kaarten is ook in dit boek een groot manco. Zonder gedetailleerde kaart of situatieschets is doorgaans volstrekt onduidelijk waar de schrijver de lezer(es) naartoe leidt. Niet iedereen weet immers waar Bormio (It.) precies ligt, waar Andermatt zich t.o.v. de Furkapas bevindt of waar men de Sestrière t.o.v. Guillestre moet zoeken. Eén duidelijke overzichtskaart met de acht beschreven gebieden en één duidelijke kaart per gebied had dit boek nog aanmerkelijk bruikbaarder gemaakt. Onbegrijpelijk dat hierop is bezuinigd.
Kopen? Toch wel. Ook zonder kaartmateriaal blijft het op z'n minst een prima ideeëngids voor iedereen die een weekje in de hoge Alpen wil gaan fietsen.


Auteur: Paul van den Bosch
156 pagina's
Deltas Centrale Uitgeverij
februari 2008, € 22,95
Trainingshandboek voor de wielrenner
De juiste trainingsopbouw - Professionele trainingsschema's - Het gebruik van de hartslagmeter - De optimale voeding.

Recensie Toerclub De Kampioen:
In dit boek wordt vanuit een wetenschappelijke invalshoek duidelijk gemaakt dat training tegenwoordig zoveel meer is dan zo hard en zo lang mogelijk op de pedalen duwen. In betrekkelijk korte tijd immers heeft de begeleiding van wielrenners de sprong gemaakt van de Middeleeuwen naar de hightechperiode. Aan de hand van een jaarkalender wordt een aantal schema's uitgewerkt voor o.a. profs, amateurs, nieuwelingen, junioren en "wielertoeristen". Daarnaast is er veel uitleg over diverse trainingsmethoden zoals o.a. kracht-, duur-, herstel- en intervaltraining. Maar ook onderwerpen als tijdrit-, klim- en sprinttraining komen uitgebreid aan bod. Tenslotte wordt ruim aandacht besteed aan voeding en andere prestatiebeïnvloedende factoren.
De theoretische toelichtingen bij dit alles en de hoeveelheid tabellen en schema's zullen niet elke renner/renster aanspreken, maar daartegenover staan ongetwijfeld even zovelen die met de inhoud van dit boek zeer gebaat zullen zijn.


Auteur: Rob van der Plas
176 pagina's
Uitgeverij Elmar
oktober 2007, € 22,95

Handboek Fietsreparaties

 

Recensie Toerclub De Kampioen:

De titel van dit boek geeft de inhoud al prima weer.

Dit handboek van kloek formaat is zeer compleet en voorzien van honderden foto's en tekeningen die de tekst nog eens verduidelijken. Het behandelt niet alleen de vele technische facetten van de moderne racefiets, maar ook de bezitters van MTB's en stadsfietsen kunnen met deze uitgave uitstekend aan de slag.

Van verende voorvork via naafversnelling en schijfrem tot de ouderwetse terugtraprem, het komt allemaal aan bod.

Onderhoud, afstelling en reparaties worden uitgewerkt met behulp van duidelijke en gedetailleerde stap-voor-stap instructies.

Zó durf je wel iets aan te pakken wat je nog niet eerder hebt gedaan.

 

Kortom: zowel de beginnende als de gevorderde sleutelaar kunnen met dit boek prima uit de voeten.

191 pagina's
Buijten en Schipperheijn B.V.
augustus 2007, € 24,90
De Landelijke Fietsatlas Nederland

De Landelijke Fietsatlas 1:100.000 bevat actuele fietskaarten van heel Nederland, met vele fietsroutes en alle knooppuntennetwerken. De kaarten bevatten ook nieuwe informatie. Zo staan er fietspaden op die op geen andere fietskaart te vinden zijn. Het zijn paden of wegen waarover kaartenmakers tot nu toe in onzekerheid waren: kun je hier goed fietsen zonder rustverstoring door andere voertuigen? Vaak zijn het prachtige trajecten die perfect aansluiten op andere fietspaden! De kaarten zijn van de bekende Smulders-Kompaskwaliteit. Dat betekent dat er een maximum aan informatie te vinden is op prettig leesbare en gedetailleerde kaarten. Op de kaarten vind je dus ook nog alle gemarkeerde LF-fietsroutes. De kaarten tonen alle details van landschapspatronen en de locaties van campings, horeca en attracties.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: H. Meyer
109 pagina's
Deltas Centrale Uitgeverij
juni 2007, € 20,95

Mountainbike rijtechnieken

Alles over: Remmen en schakelen - balanceren - bunny hop - wheelie - steile afdalingen - bochtenwerk - carving - en nog veel meer

Recensie Toerclub De Kampioen:

We beginnen met een waarschuwing voor degenen die niets van het echte mountainbiken willen weten: óf u leest dit boek niet, óf u loopt ernstig gevaar van mening te veranderen.

U vindt in dit boek alle basistechnieken voor de beginnende en gevorderde mountainbiker. Na een heldere uitleg over het schakelen, remmen en balanceren wordt dieper ingegaan op een aantal specifieke technieken zoals de bunnyhop, de wheelie, het klimmen en een aantal vaardigheden om in elke situatie heelhuids de bocht door te komen. Ook de downhilltechnieken worden zó behandeld dat u uiteindelijk weer veilig en ontspannen beneden komt. De uitvoerige beschrijvingen van de technieken worden ruimschoots aangevuld met duidelijk kleurenfoto's die tonen hoe u te werk moet gaan en waarop u daarbij moet letten.

Dit boek is geschikt voor iedereen die nader kennis wil maken met deze tak van wielersport en voor iedereen voor wie mountainbiken méér moet of mag zijn dan fietsen over een bospaadje naast het asfalt.


Auteur: P. Schoof
Tirion Uitgevers
mei 2007, € 17,95

Het beste boek voor de fiets

Recensie Toerclub De Kampioen:
Bij ontvangst dacht de recensent: "Ah, het zoveelste boek over hoe je je fiets moet onderhouden". Wat kan een mens zich vergissen.
Dit boek begint met een uitleg over de fiets en de fiets(st)er. Over u als motor en over de (bio)mechanica op en rond de tweewieler. Over vermogen en weerstand. Over stabiliteit. En dat alles in een luchtige en aangename stijl die uitnodigt om nog even verder te lezen. Bijvoorbeeld over fietsvormen, onderdelen en accessoires. Versnellingen, gedempte voorvorken, remmen, verlichting.
En dan, na ruim honderd pagina's, volgt pas het deel waarin het onderhoud en de reparatie aan de orde komen van o.a. wielen, naven, aandrijving, remmen en stuurinrichting.
Alles even helder beschreven en net als de rest van het boek ruimschoots voorzien van duidelijke kleurenfoto's.
In het boek staan voorts een aantal citaten, waaronder deze van Stewart Parker: "De fiets was de laatste technologische vooruitgang die iedereen begrijpt".
Zeker na de uitleg van Paul Schoof is daar geen speld tussen te krijgen.


Auteur: Jan Siebelink
Thomas Rap
april 2007, € 10,00

Pijn is genot
Alle wielerverhalen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Een boek dat middels interviews met bekende renners ingaat op begrippen als vorm, oprechtheid, geloof en doping. Wat is vorm? Wanneer is een renner in vorm? In zijn verhalen komt meerdere malen naar voren dat de schrijver, in tegenstelling tot journalisten, wordt vertrouwd door renners en zij daarom redelijk open tegenover hem zijn. Deze openheid resulteert in interessante overdenkingen over bijvoorbeeld doping en de gevolgen daarvan op de renners zelf. Wat als een renner buiten zijn schuld doping toegediend heeft gekregen en dit in zijn urine gevonden wordt? Een vraag waar in de media niet of nauwelijks aandacht aan wordt besteed.Siebelink respecteert de geïnterviewde renners en zij respecteren hem. Op literaire wijze wordt stil gestaan bij het magische aan de prestaties van de renners.

Een goed boek. (WvK)


Auteurs: Frank van Riesen en Eric Schuijt
65 pagina's
vakantiefietser.nl
2007, € 17,00

Fietspech, fietsreparaties voor onderweg

Recensie Toerclub De Kampioen:

Een prachtig boekwerkje dat opvalt omdat het weinig foto's bevat ("want daarop is zo veel te zien, dat het afleidt van de inhoud"), maar des te meer heldere tekeningen, want "één plaatje vertelt meer dan duizend woorden".

Om een voorbeeld te noemen: voor het vervangen van een achterderailleurkabel heeft men welgeteld 12 tekeningetjes nodig, verdeeld over 4 bladzijden. Deze beknoptheid, die niet ten koste gaat van de duidelijkheid, zorgt ervoor dat het hele boekwerkje maar 65 pagina's dik is.


G.J. de Vries
232 pagina's
Arbeiderspers
oktober 2006, € 5,99
Gedroomd wielrennen
De carrière van Leontien van Moorsel

Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


Auteur: Guy Andrews
168 pagina's
Tirion Uitgevers
juli 2006, € 19,95

Onderhoudshandboek mountainbike

Recensie Toerclub De Kampioen:
Na een korte inleiding over de vele soorten mountainbikes en waar u op moet letten bij de aanschaf, vervolgt het boek met een overzicht van gewenste gereedschappen en de inrichting van een werkplaats.
En dan volgen zo'n 150 bladzijden met alle denkbare wetenswaardigheden over het onderhouden en repareren van uw mountainbike. Alles helder ingedeeld in hoofdstukken en kleinere onderwerpen. Het geheel wordt nog verduidelijkt door de vele honderden kleurenfoto's Veel van de beschreven methoden en technieken zijn bovendien onverminderd toepasbaar op racefietsen.
Kortom: een aanrader voor iedereen die tijdig problemen wil kunnen herkennen en tijd en geld wil besparen door e.e.a. zelf aan te pakken.


Auteur: Tom Claes
119 pagina's
Davidsfonds
juni 2006, € 12,95

Gids voor wielertoeristen

In dit boek vind je alles wat je moet weten over fietsen. Deze handig en originele gids staat boordevol motivatietips en geeft een mooi overzicht van algemene trainingsprincipes, alle mogelijke trainingsvormen en specifieke trainingsschema's. Ook voeding, materiaal en onderhoud komen aan bod. En als extraatje krijg je er een overzicht van de mooiste fietsroutes bovenop.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Dirk van Thuyne
110 pagina's
Roularta Books
mei 2006, € 14,50

Fietsen in de Vlaamse Ardennen

Mooier en zwaarder dan de Ronde Van Vlaanderen met dertig hellingen en een te overbruggen hoogteverschil van bijna 3000 meter is deze tocht van 150 kilometer het zwaarste wat je in de Vlaamse Ardennen kunt vinden. Maar minder geoefende fietsers moeten zich niet laten afschrikken want ook zij kunnen proeven van deze schitterende regio tijdens een rit van 65 kilometer. Drukke steenwegen worden zoveel mogelijk vermeden en vervangen door rustige, smalle wegen waar het aangenaam fietsen is. Van helling tot helling maar steeds in de groene natuur.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: M. van den Bossche
320 pagina's
Uitgeverij Lemniscaat
november 2005, € 16,50

Wielrennen

Koersfiets en mountainbike krijgen bij Van den Bossche een statuut dat vergelijkbaar is met de sofa van een psychoanalyticus: ze zijn instrumenten die het denken loswrikken, doen opborrelen, laten bruisen, terwijl hij telkens weer de grenzen van het lichaam probeert te verleggen. Zijn passie heeft alles te maken met wat hij de hermeneutiek, de uitlegkunst van de eigen lichamelijkheid noemt. Het gaat hem om het cultiveren van de zinnelijkheid en de roes die daarmee gepaard gaat. Een filosofieprofessor die zich met graagte in een modderbad onderdompelt en daar dan ook nog wijsgering iets mee weet aan te vangen - erg gebruikelijk is dat niet. Maar het werkt wel bijzonder aanstekelijk. Van den Bossche wisselt eigen ervaringen, trainingstips en wielerverhalen van Peter Winnen en Lance Armstrong af met filosofische exposés over het belang van het lichaam voor ons denken - over hoe dat lichaam zélf denkt.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Tim Krabbé
163 pagina's
Bert Bakker
augustus 2005

43 Wielerverhalen

(Dit boek is een heruitgave van de oorspronkelijk editie uit 1984)

Recensie Toerclub De Kampioen:
De kaft van de door ons gerecenseerde uitgave vermeldt ‘Tim Krabbé heeft HET gevoeld. Hij heeft HET meegemaakt’, een uitspraak van Gerrie Knetemann. Deze uitspraak vat de kwaliteit van het boek goed samen. Verhalen over de schrijver zelf in de koers fungeren als een soort van bevestiging voor renners van de gevoelens die zij zelf ook tijdens de koers ervaren en geven ‘buitenstaanders’ een mooi inzicht in wat er zich in de koers afspeelt. Naast verhalen over het koersen zelf bevat 43 Wielerverhalen ook beschouwingen over het fenomeen ‘wielerethiek’, onderwerpen die uiteenlopen van dopinggebruik tot ‘De ethiek van het laatste wiel’. Men hoeft het bij deze beschouwingen niet met de schrijver eens te zijn om deze overdenkingen bijzonder te kunnen waarderen. 43 Wielerverhalen is een mooie verzameling van kunstwerkjes uit de sportliteratuur en hoort thuis in de boekenkast van iedere wielerliefhebber. (WvK)


Auteur: A. Janssen
143 pagina's
Tirion Uitgevers
mei 2005, € 17,95

200 tips voor de racefietser
techniek onderhoud kleding training gezondheid

Of je nu net begint of al een doorgewinterde fietser bent, in dit boek vind je een schat aan praktische informatie over alles wat met sportief fietsen te maken heeft. De redactie van het maandblad Fiets heeft de 200 beste tips voor racefietsers in dit boek gebundeld. In de diverse hoofdstukken komen alle aspecten van het racefietsen aan de orde.

Recensie Toerclub De Kampioen:
Een prima boek waarin een groot aantal basisbegrippen worden uitgelegd en toegelicht. Niet alleen geschkt voor de beginnende toer- of racefiet(st)er, maar mede dankzij het goede register ook zeker als naslagwerkje voor de gevorderden.


 

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-