Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wielerboeken 2011

 

Op deze pagina treft u informatie aan over een aantal wielersportboeken welke in 2011 - al dan niet als herdruk - op de markt zijn gekomen.

 

Hoe werkt het?
Een blauwe titel geeft aan dat wij een eigen recensie van het boek hebben geplaatst.
Een onderstreepte titel geeft aan dat die titel een link geeft naar een pagina over dit boek bij de uitgever zelf.
Een blauwe onderstreepte vermelding van de uitgever geeft een link naar de startpagina van de website van de betreffende uitgever.
(N.B. Sommige uitgevers hebben geen eigen website c.q. geen afzonderlijk pagina per boek.)

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

Pieter van der Meer
736 pagina's
L.J. Veen
augustus 2011, ± € 14,95

De Muur
Wielerscheurkalender 2012

Wie geen dag wil missen van het wielerseizoen van 2012 en zich tegelijkertijd wil onderdompelen in het rijke verleden van de allermooiste sport van de wereld, doet er goed aan De Muur Wielerscheurkalender 2012 aan de muur te hangen. Want wat anders dan wielerinstituut De Muur, het tijdschrift onder redactie van Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp en Mart Smeets, is beter in staat om de wielerliefhebber dag in dag uit te verblijden met mooie verhalen, verrassende anekdotes, obscure weetjes en smeuïge portretten van helden van toen en nu? En wat anders dan De Muur waarschuwt ons tijdig welke lentezondagen en julidata we komend jaar absoluut vrij moeten houden?Samensteller Pieter van der Meer schrijft voor De Muur, Het Parool en Fiets.

VERWACHT (verschijnt in augustus 2011)


Benjo Maso
296 pagina's
Atlas
april 2011, € 19,95
Van Milaan naar Amsterdam
De Giro buiten de Italiaanse grenzen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Toen de Giro voor het eerst werd verreden (in 1909) bestond Italië nog geen 50 jaar als zelfstandige natie en vormde het in vele opzichten allesbehalve een eenheid. Bij de vorming van het land waren noodgedwongen stukken afgestaan aan Frankrijk (bijvoorbeeld Nice, het vroegere Nizza) terwijl er ook elders landstreken waren die behoorden tot het Italia irredenta, het Italië dat nog niet "verlost" was. De organisatoren van de Giro wilden de nieuwe wielerronde gebruiken om de politieke aspiraties van hun natie vorm te geven.
Benjo Maso beschrijft in bijna 300 bladzijden op buitengewoon boeiende wijze de uitstapjes van de Giro naar plaatsen en streken als Ticino (Zwitserland), Triëst, Zuid-Tirol, Ljubljana en Pula, Slovenië en Kroatië. Soms werd de wielerkaravaan door duizenden enthousiastelingen opgewacht, andere keren met stenen, prikkeldraad over de weg en geweerschoten.
En met ironische inslag beschrijft Maso de beide keren dat de Giro in Nederland van start ging (Groningen 2002 en Amsterdam 2010).
Dat een verklarend woordenlijstje met wat Italiaanse termen ontbreekt is jammer. Maar dat er geen enkele landkaart is opgenomen met de Italiaanse grenzen vóór en bij het ontstaan van het land en de wijzigingen daarin vóór, tijdens en na alle oorlogen waarbij Italië - al dan niet zijdelings - betrokken was, dat is een tekortkoming. Voor de rest is het een vlot geschreven en zeer interessant boek, zeker voor degenen die zich niet alleen interesseren voor de wielersport maar ook voor de Europese geschiedenis. Overigens: wie meer wil lezen over het irredentisme in Triëst en de discriminatie van Slovenen kan terecht bij de Sloveense schrijver Boris Paha. Zijn Necropolis verscheen inmiddels in het Nederlands (Anthos, 233 blz., € 19,95).


Nynke de Jong
en Marijn de Vries
176 pagina's
L.J. Veen
maart 2011, ± € 15,95
Vrouw en Fiets
Handboek voor de fietsende vrouw

Vrouwen fietsen anders dan mannen. Wij kletsen graag onderweg, hebben geen zin om bij elk plaatsnaambord onderweg een sprintje te trekken en voelen er al helemaal niks voor om urenlang op internetfora uit te zoeken welke wielen en welk frame het beste zijn. Wielrennen moet vooral leuk zijn, vinden wij. Je bent lekker buiten. Je komt nog eens ergens. Je boekt snel vooruitgang. En vooral: zeg maar dag tegen je cellulitis en hallo tegen je waanzinnig strakke bruine benen. Vrouwenwielrennen zit in de lift. Steeds meer vrouwen maken de overstap van de sportschool naar de weg. En lopen dan het risico te verdwalen in een door mannen gedomineerde wereld. Reden voor toerfietser Nynke de Jong en profwielrenner Marijn de Vries om alles opnieuw op een rijtje te zetten. Maar dan anders: van ontbijtkoek onderweg tot het soepel wisselen van een bandje. Van het schoonmaken van je derailleur tot vaseline tussen eh ... lees zelf maar. De dames komen met do’s en don’ts, vertellen smeuïge anekdotes, winnen advies in bij professionals als Leontien van Moorsel en Marianne Vos en geven antwoord op de meest uiteenlopende vragen.
Het maakt Vrouw & Fiets tot een even vermakelijk als onmisbaar handboek voor de fietsende vrouw.

Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


Pedro Horrillo
en Nando Boers
200 pagina's
Amstel Sport
2011, ± € 18,90

Amigo!
Wielermail

De ervaren renner stapt op en fietst. Hij rijdt per jaar tienduizenden kilometers. Het bestaan in het profpeloton valt soms zwaar; meestal is het leuk, luchthartig en af en toe geestdodend. Pedro Horrillo maakt al meer dan tien jaar deel uit van het bonte gezelschap coureurs dat over de wegen snelt. In Californië, in Vlaanderen, tussen Parijs en Roubaix, tijdens de Giro d’Italia en de Vuelta a España. Als het stof is neergedaald, kruipt hij, zijn benen rust gevend, op zijn hotelbed achter de laptop.

Pedro Horrillo en sportjournalist Nando Boers ontmoetten elkaar in 2008, hielden contact en besloten in 2009 een jaar lang te corresponderen. In Amigo! schrijven ze elkaar over wielrennen. Omdat het plezierig is te schrijven, na te denken en te genieten van de woorden, van het wielrennen en van het leven. Via observaties, notities, vragen en antwoorden geven Horrillo en Boers inzicht in hun eigen kant van het wielerleven. Bij elkaar levert dat een speciaal, warm en ontwapenend boek op.

In de afgelopen Giro d’Italia komt Pedro Horrillo zwaar ten val en stort tachtig meter een ravijn in. De weg naar volledige revalidatie is nog lang. In Amigo! zal ook dat deel van zijn wielerleven, en voor het eerst in zijn eigen woorden, een plek krijgen, wanneer hij zijn vriend Nando schrijft over het drama op de Santo Pietro, zijn ontwaken in het ziekenhuis in Bergamo en zijn verdere herstel in Spanje.

VERWACHT


Herman Chevrolet
420 pagina's
Arbeiderspers
2011, € 25,00
Het Feest van List en Bedrog
Een sinistere geschiedenis van de wielersport

Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


192 pagina's
Fiets
maart 2011, â‚¬ 6,95
 

Fiets Special Onderhoud en Reparatie
641 kleine en grote reparaties die jij zelf kunt doen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Aanschaffen! Dat is al direct de conclusie na een eerste vluchtige kennismaking. En "Aanschaffen!!!" is de conclusie nadat deze uitgave -tig keer is doorgenomen en uitgeplozen. De subtitel "Het complete naslagwerk voor elke fietser"  is natuurlijk flauwekul. Dat kan ook niet anders met 196 pagina's (waarvan ± 15 met advertenties) voor € 6,95. Maar dan nog is dit boekwerk echt elke cent waard. Het is de Nederlandstalige variant van een oorspronkelijk Engelstalige uitgave. Dat is met name te merken aan sommige foto's waarop merken te zien zijn welke in België en Nederland niet of nauwelijks bekend zijn.
Het boekwerk is overzichtelijk ingedeeld in de hoofdstukken Aandrijving, Remmen, Wielen, Frame en vork, Besturing, Fietsafstelling en Doorfietsen, waarbij voorts is aangegeven of het beschrevene betrekking heeft op de racefiets en/of de mountainbike. Daaraan vooraf een aantal pagina's over de anatomie van de fiets, veilig sleutelen en de inrichting van uw werkplaats. Veel (sub)onderdelen zijn aangevuld met een kadertje "Wat heb je nodig" en "Wat is wijsheid?". Alle beschreven handelingen worden stap voor stap behandeld en toegelicht met een overdaad aan foto's.
Samengevat geldt voor beginneling en gevorderde: als je een fiets hebt en je durft een stuk gereedschap vast te houden dan hoort dit boek in je kast of op je werkbank.


932 pagina's
Rose Versand GmbH
maart 2011, € gratis
Rose catalogus 2011 #1

Recensie Toerclub De Kampioen:
De jongste editie van de Bijbel voor sportfietsers.
Gegroeid tot een omvang van ruim 930 pagina's, waarvan maar liefst 300 bladzijden met fietsen, fietsen en nog eens fietsen, racefietsen, MTB's, veldritfietsen, crossfietsen, tijdritfietsen, toerfietsen, stadsfietsen, elektrische fietsen en bovendien tal van aparte frames (o.a. voor race- en MTB-fietsen) speciaal voor dames, alles met afmontage naar keuze.
Verder eindeloze hoeveelheden wielen, velgen, spaken, naven, groepen, al dan niet gedempte voorvorken, dempers, stuurpennen, zadels, zadelpennen, kettingbladen, cassettes, pedalen, binnen- en buitenbanden, pompen, verlichting, spatborden, sloten, hoezen, reinigings-, poets- en smeermiddelen, minitools, gereedschappen, montagestandaards, hometrainers, voeding, bidons, bidonhouders, fietscomputers en -horloges, hartslagmeters, EHBO-spullen, bagagekarren, tassen, fietstransportkoffers en -tassen, wieltassen, fietsdragers, rugzakken, fietskleding, helmen, onder-, regen- en teamkleding, arm- en beenstukken, schoenen, over- en regenschoenen, kinderkleding, brillen, hoofddoeken, bandana's, petten, winterkleding, handschoenen, sokken, boeken, kaarten en zo voort en zo voort en zo voort.
Nee, uw bibliotheek is niet compleet zonder dit boekwerk.


Bert Hiddema
256 pagina's
L.J. Veen
maart 2011, ± € 18,00
Mart Smeets
Biografie

Na een afgebroken loopbaan als basketballer groeide Mart Smeets vanaf 1974 uit tot een even geliefd als verguisd icoon van de Nederlandse sportjournalistiek. Meer dan dertig jaar lang versloeg hij vanuit Frankrijk de Tour de France en presenteerde hij schaatsevenementen en de vaste zondagavonduitzending van Studio Sport, het televisieprogramma waarmee hij steevast in één adem wordt genoemd. Bovendien is hij al jaren een van de meest gelezen schrijvers van Nederland – Smeets verkocht meer dan een miljoen boeken.

Bert Hiddema ging op zoek naar de drijfveren van de workaholic en levensgenieter Smeets, de man van manieren, naar de verklaring voor zijn ongekende populariteit en de irritatiefactor, naar de bepalende gebeurtenissen in zijn leven. Hiddema schreef een eerlijk en warm menselijk portret van een ongewoon gewoon icoon.

VERWACHT (verschijnt in maart 2011)


Diverse auteurs
224 pagina's
L.J. Veen
februari 2011, ± € 12,50
De Klassiekers
De mooiste verhalen over de wielerklassiekers uit De Muur

VERWACHT


Michael Embacher
224 pagina's
Fontaine & Noë
februari 2011, ± € 24,95

Het ultieme fietsboek
90 jaar modern fietsontwerp

Een schatkamer vol bijzondere fietsen. Een must-have voor liefhebbers van de fiets.
Een superieur gefotografeerd boek met
• 96 heel bijzondere fietsmodellen uit de afgelopen ruim negentig jaar
• modellen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Scandinavië, de Verenigde Staten, Nederland en België
• naar soort gerangschikte typen: stads- en racefietsen, mountainbikes, vouw-, berg- en toerfietsen
• de wordingsgeschiedenis van de fietsen
• inzicht in de achterliggende gedachten van de ontwerpers
• veel technische specificaties voor de echte liefhebber (materiaal, formaat, gewicht, jaar en plaats van fabricage)
• veel detailfoto's

VERWACHT (verschijnt in februari 2011)


Frank Vandenbroucke
324 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts

januari 2011, € 21,50

Ik ben God niet

VERWACHT


Jos Berkers en
Jennemieke Snijders
50 pagina's
De Fontein Tirion
januari 2011, € 15,00

Bergop in Nederland
De 50 leukste beklimmingen in kaart

Recensie Toerclub De Kampioen:
Leuk. Dat woord hoort wel bij dit kleine boekje. Het is vooral een leuk boekje om erbij te hebben. Afgezien van het Kopje van Bloemendaal liggen de overige heuveltjes vooral op de Veluwe (8) en natuurlijk in Limburg (36). Bij sommige pukkeltjes is het bereiken van de top vanaf meerdere kanten beschreven, bij andere juist niet en dan vraag je je af: Waarom niet?

Van elk heuveltje is een kaartje opgenomen, een hoogteprofiel, een overzicht in cijfers en een korte omschrijving. Elke vergelijking met De Nederlandse Toppen Top-40 (Nijgh & Van Ditmar, zie elders op deze website) gaat mank, maar dat is gezien de verschillen in prijs en omvang tussen beide uitgaven ook goed te begrijpen. Kortom: het boek biedt een prima kennismaking met de befietsbare oneffenheden in het Nederlandse landschap.


Herman Harens e.a.
352 pagina's
St. Wielerjaarboek
2011, € 24,95
Wieler Jaarboek 2010-2011

VERWACHT


Peter Nijssen
240 pagina's
Amstel Sport
2011, ± € 19,90

De Ware Gedaante
Lexicon van bijnamen in de wielersport

Bijnamen kom je overal tegen. Bij politici, artiesten, filosofen en zelfs bij 'gewone' mensen. Het geven van bijnamen is een gewoonte van alle tijden en culturen. Nergens echter is de bijnaam zo alomtegenwoordig als in de sport. Juist in de sportwereld, waar gloriëren en falen zo dicht bij elkaar liggen, komen opvallende eigenschappen tot hun recht.

De ware gedaante biedt een uitputtend overzicht van de bijnamen van zowel beroemde en legendarische wielrenners als vergeten grootheden op de fiets, gazettencoureurs en mediocre broodrenners van strontkoersen. Het boek vertelt ook over de achtergronden van al die renners, wier bijnaam vaak juist hun ware gedaante toont. Wie wil nu niet weten wie er schuilgaan achter bijnamen als ‘De Monnik’, ‘De Mus’ en ‘De Zonnekoning’, ‘De Schuiftrombone’, ‘Dik Trom’ en ‘De Rekenmeester’?

In zeer aanstekelijke, korte biografieën snijdt Peter Nijssen de gegevens over de wielrenners zo toe op de bijnamen dat het lijkt alsof deze altijd al voor de betreffende helden hebben klaargelegen.

Peter Nijssen (1961) is uitgever van Het Sporthuis en publiceerde onder andere een aantal boeken over wielrennen.

VERWACHT


Paul Keysers
256 pagina's
Amstel Sport
2011, ± € 18,90

Het Dopingcomplot
De omertà van de moderne topsport

In de bestseller Doping, het circus van list & bedrog toonde Paul Keysers al aan dat topsport en doping een Siamese tweeling zijn en dat medische spitstechnologie bij het leveren van topprestaties eerder regel dan uitzondering is. Nu, na jarenlange research en tal van interviews – met IOC-president Jacques Rogge, voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen over World Anti-Doping Agency-voorzitter Richard W. Pound tot de spin in het web van de BALCO-affaire Victor Comte – wordt daar een ontluisterend verklaringsniveau aan toegevoegd.  Een adembenemend reisverslag troont de lezer mee over de hele wereld langs internationale dopingstromen, -routes en -personages. Samen met Dominique Elshout, de biograaf van Hennie Kuiper (Alleen vooruit), komt Keysers tot de vaststelling dat er op alle niveaus minimaal sprake is van schuldig verzuim, vaak van bewust medeweten, soms zelfs van directe medeplichtigheid aan systematisch en georganiseerd dopinggebruik. Atleten, trainers en coaches, door de wol geverfde sportjournalisten, gehaaide advocaten, officials uit de hoogste regionen van nationale en internationale sportorganisaties, politici tot ministers toe, verantwoordelijken bij farmaceutische bedrijven, gerenommeerde sportartsen en -verzorgers, zelfs professoren en onderzoekers van naam en faam in antidopinglaboratoria… allemaal weten ze van de hoed en de rand. Ieder vervult discreet zijn rol in de grote dopingcarrousel, die net als de maffia geregeerd wordt door de omertà en daardoor eeuwig blijft draaien. Wat de auteurs in de coulissen van de sport aantreffen, leest als een thriller.

VERWACHT


Arthur van den Boogaard
240 pagina's
L.J. Veen
januari 2011, ± € 14,95
De Muur 31 (Special)
Een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen Arthur van den Boogaard beschrijft in deze speciale editie van wielertijdschrift De Muur de geschiedenis van schrijven en wielrennen. Hij ondernam een chronologische tocht door de wielerliteratuur, en doet verslag van zo'n honderdenvijftig jaar wielergeschiedenis.

Van den Boogaard begroef zich in archieven, las klassiekers en vergeten werken, reisde door Europa en verder, vroeg wielerschrijvers het hemd van het lijf en zette zich zelfs letterlijk in het wiel van de Nobelprijswinnaar voor literatuur 2003, J.M. Coetzee.

 

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-