Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wielerboeken 2010


Op deze pagina treft u informatie aan over ruim 30 wielersportboeken welke in 2010 - al dan niet in herdruk -  op de markt zijn gekomen.

 

Hoe werkt het?
Een blauwe titel geeft aan dat wij een eigen recensie van het boek hebben geplaatst.
Een onderstreepte titel geeft aan dat die titel een link geeft naar een pagina over dit boek bij de uitgever zelf.
Een blauwe onderstreepte vermelding van de uitgever geeft een link naar de startpagina van de website van de betreffende uitgever.
(N.B. Sommige uitgevers hebben geen eigen website c.q. geen afzonderlijk pagina per boek.)

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

 


Gijs Zandbergen en
Reinier Honig
173 pagina's
Amstel Sport
december 2010, € 17,95

Naar het land van water en zeep
Een jaar in dienst van wielerploeg Acqua e Sapone

Recensie Toerclub De Kampioen:
In dit zeer lezenswaardig boek volgt Gijs Zandbergen, redacteur bij De Volkskrant, de profwielrenner Reinier Honig bij en na zijn overstap van Vacansoleil naar het Italiaanse Acqua & Sapone. Zowel de redacteur as de renner hebben een vlotte en aangename stijl van schrijven. Het boek zelf geeft een unieke inkijk in de Italiaanse beleving van de wielersport, in combinatie met een flinke dosis Hollandse nuchterheid. Daarnaast biedt het boek een eerlijk en onthullend beeld van het leven van alledag in en buiten de wedstrijden. In de marge van het verhaal figureert ook de Limburgse arts Peter Janssen, schrijver van het boek "Bloedvorm" waarin zo ongeveer alle aspecten van doping via bloed worden behandeld. Een zeer uitgebreide recensie van dat boek treft u op onze pagina Wielerboeken 2009.
Het boek van Zandbergen en Honig is naar onze mening de aanschaf zeker waard.

Overigens: Reinier Honig rijdt in 2011 voor het Belgische procontinentale team Landbouwkrediet.


Auteur
144 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
oktober 2010, € 45,00
 
VBD In memoriam
  Een jaar na de dood van Frank Vandenbroucke gaat uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, met de volledige medewerking en toestemming van Franks familie, een In Memoriam-boek uitgeven. Naast een grote selectie vaak unieke foto's, gaan we in dat boek een 40-tal getuigenissen over de wielrenner en de figuur Frank Vandenbroucke opnemen. Daarbij o.a. zijn ouders, zijn ex-vrouw, zijn zusters, zijn vrienden, collega-wielrenners, ploegleiders, journalisten, schrijvers, bewonderaars enz.Die getuigenissen zullen velerlei van aard zijn: van anekdotes over ontmoetingen en belevenissen met Frank, tot meer poëtische of beschouwende bespiegelingen over de figuur en de coureur VDB.

Het gaat om een prachtige luxe-uitgave in groot formaat (280x320 mm) die in de boekhandel 45 euro zal kosten. De release is voorzien voor begin oktober 2010.

VERWACHT


Wout Koster
199 pagina's
Arbeiderspers
oktober 2010, € 19,95
Eén man alleen op kop
Het wielerleven van Fauso Coppi

Recensie Toerclub De Kampioen:
Wout Koster heeft met zijn Eén man alleen op kop een vlot geschreven boek vol feiten over Fausto Coppi neergezet. Weetjes over het leven van de wielerlegende zijn in verhalende vorm overzichtelijk weergegeven in verschillende categorieën, waarbij aparte categorieën over zijn liefdesleven en zijn rivaliteit met Bartali niet ontbreken.

Eén man alleen op kop behandeld het leven van Coppi van het begin tot het eind, is goed geschreven en is zeker een aanvulling op de al bestaande wielerliteratuur. (WvK)


Maarten Ducrot
239 pagina's
Amstel Sport
september 2010, € 17,90
 

Wie de trui past, trekke hem aan

Er is veel veranderd sinds Maarten Ducrot het peloton verliet en als televisiecommentator de wielerwereld van de andere kant beziet. Wat gebleven is zijn de renners, elk met hun eigen verhaal; iedere koers weer.In Wie de trui past, trekke hem aan neemt Ducrot de lezer mee het peloton in, om te laten zien hoe de wereld van de renners er echt uitziet. Hoe zij in een sprint hun leven wagen, welke heldendaden ze verrichten, hoe kleinzielig en onsportief ze zich kunnen gedragen, hoe ze voor elkaar zorgen en elkaar verraden, de boel oplichten, pijn lijden, doen alsof ze pijn lijden, vallen en weer opstaan. Ducrot laat zien hoe het is om renner te zijn en maakt het voelbaar, ook voor wie het wielrennen niet op de voet volgt. Zijn verhalen monden uit in een visie op het huidige wielrennen die zich het best laat omschrijven als ‘ontaarding’, waar het verlangen van de renners om als mannen te koersen strijdt met het keurslijf van tactiek en controle. Ducrot deinst er niet voor terug om te vertellen waar de pijn zit en geeft aan waar het volgens hem naartoe gaat. Bovenal laat Ducrot met dit boek zien dat zijn wielerhart op de juiste plek zit. 

‘Wielrennen is niet hard fietsen, dat is nou juist het punt.’ Maarten Ducrot ziet het als zijn taak om als analyticus zijn visie op het huidige wielrennen te geven. Dat doet hij op televisie, en nu voor het eerst ook in boekvorm.

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


Jan Wauters
174 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
juni 2010, € 45,00
 

Eddy Merckx
Getuigenissen van Jan Wauters

Niemand volgde de weergaloze loopbaan van Eddy Merckx van meer nabij dan voormalig radiojournalist Jan Wauters. Wauters volgde het spoor van Merckx, vaak vanop de motor, vanaf zijn afscheid in 1978.Dit unieke boek biedt via de getuigenissen van JanWauters en de talrijke, zeldzame foto’s een schitterende portret van Merckx’ loopbaan, groots in de triomf en groots in het verlies.Jan Wauters deed 35 jaar lang sportverslaggeving voor de radio. Hij volgde 25 Rondes van Frankrijk, 8 wereldkampioenschappen voetbal en 4 Olympische Spelen.

VERWACHT


Joop Holthausen
476 pagina's
L.J. Veen
juni 2010, € 19,90
Het geheim van Raleigh
De biografie van een bijzondere wielerploeg

VERWACHT

 

Marthein Smit
89 pagina's
Amstel Sport
juni 2010, € 29,90
 

De Stille Ronde

De hectiek van het grootste wielerevenement ter wereld is ongekend. Nergens anders is de chaos, de drukte, de complexiteit en de energie groter dan tijdens de Tour de France. De spanning van het naderende peloton hangt de hele dag in de lucht. De wielerkaravaan laat het enthousiasme groeien. Toeschouwers kijken reikhalzend uit naar hun wielerhelden. De opwinding nadert zijn hoogtepunt. Daar is de kopgroep! Een tel nadat de laatste renner uit beeld is verdwenen is de lading in de lucht niet meer dezelfde als daarvoor. Nadat alle aanmoedigingen zijn verstomd, en de wielerfans hun boeltje hebben gepakt, is alleen het Franse landschap nog aanwezig als getuige van het verlangen.

De desillusie van het publiek al op weg naar huis, de op de weg gekalkte namen van renners, in der haast verlaten tribunes, ‘Vive le Tour’-spandoeken aan de dakgoot, gele banieren langs de weg; allemaal melancholische verwijzingen naar het verleden. Is die ontlading na de opwinding te vangen in beeld.

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling. 


Div. auteurs
222 pagina's
Amstel Sport
juni 2010, € 12,50
 

Vive le Tour!
De mooiste verhalen over de Tour de France uit wielertijdschrift De Muur

Recensie Toerclub De Kampioen:
Dik 200 bladzijden met 17 prachtige verhalen over de Tour de France uit het bekende wielertijdschrift De Muur. Plus één van Wilfried de Jong uit het boek De Man en zijn fiets (Uitgeverij Podium, 2009). In juli van elk jaar krijgt de relatief kleine wielersport opeens een miljardenpubliek in bijna 200 landen. Dan presenteert Frankrijk één van de drie grootste meerdaagse sportevenementen ter wereld, naast de Olympische zomerspelen en het WK Voetbal. Want Giro en Vuelta zijn alleraardigste imitaties, maar kunnen niet in de schaduw van het origineel staan. De Tour heeft in haar lange geschiedenis al een oneindige rij literaire ontboezemingen opgeleverd en dit boek bevat er daarvan 18, stuk voor stuk geschreven voor en door liefhebbers die verder kijken dan de uitslagenlijsten en televisieregistraties. Heerlijke vakantieliteratuur van onder anderen
Bert Wagendorp, Peter Ouwerkerk, Joost Princen, Herman Chevrolet, Mart Smeets, Ronald Giphart en Thijs Zonneveld. Elke cent waard!

Mart Smeets
412 pagina's
Amstel Sport
juni 2010, € 12,50
 

De Lange Ontsnapping & De Kopgroep
Twee wielerromans

De populaire sportverslaggever Stijn Miller is gezwicht voor het grote geld en overgestapt naar het nieuwe Sportkanaal. Tijdens de Ronde van Frankrijk groeit echter zijn twijfel of hij daar wel goed aan heeft gedaan. De toevallige ontmoeting met een oude liefde vergroot zijn onzekerheid. Naarmate de Tour zijn einde nadert, stijgt de spanning, zowel in het klassement als bij Miller zelf.

Een lange ontsnapping is het romandebuut van Mart Smeets. Hij liet het er niet bij: in De kopgroep zet hij een zelfverzekerde volgende stap als schrijver van wielerromans. Hierin  komen, zeven jaar na de meest memorabele etappe uit de Tourgeschiedenis ooit, de zeven renners uit de kopgroep weer samen. Deze reünie is niet alleen een dwaas feest met drank, drugs en vrouwen, maar nog veel meer een afrekening van die ene grote dag. Zeven jaar na hun triomfantelijke intocht op de Champs-Élysées worden de rekeningen in dit onthullende weekend eindelijk vereffend.

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


Div. auteurs
224 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
mei 2010, € 22,50
 
Het ultieme wielerhandboek van Tom Boonen
  Alle praktische info over trainen, materiaal, voeding, tactiek, …Wielrennen is waanzinnig populair in Vlaanderen.  Niet alleen om naar te kijken, langs de heuvels van de Ronde van Vlaanderen of op televisie, maar ook om zelf te doen.Zowel recreatieve fietsers als meer fanatieke wielertoeristen (en zeker jonge wielrenners die dromen van een loopbaan als prof!) hebben voortdurend nood aan advies, willen steeds meer weten over de hobby of sport die ze uitoefenen.
Niemand minder dan Tom Boonen leert je er in de dit handboek alles over:
  • het material (fiets en kledij): wat kiezen, hoe onderhouden?
  • trainen: trainingsschema’s, hoe trainen, hoe beter worden, trainingsopbouw, zithouding, rijtips, voeding, blessures…
  • koersen en toertochten: indelen, terreinkennis, pelotonetiquette, eendagswedstrijden, kasseien, waaiers, tactiek, rondes, klimmen …
Tom Boonen vertelt je alles wat je moet weten als je houdt van actief wielrennen en fietsen: volledig, gedetailleerd, praktisch, met talrijke illustraties.  Die boek is 100% wielerpassie!

VERWACHT


160 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
mei 2010, € 17,50
 
Sporza Tour de France Quizboek
  Van Armstrong tot Zoetemelk, van Andrei Tchmil tot Zbigniew Spruch, van Briek Schotte tot Boonen en andere Belgen. Zo komt iedereen aan de beurt in deze Grote Tourquiz, ‘ieder op tour’ klinkt het op z’n Vlaams.Het hele Tourcircus trekt in dit boek voorbij in 333 vragen en 999 mogelijke antwoorden. Van laatkomers in de proloog tot winnaars in de laatste rechte lijn van de Champs Elysées in Parijs. Van snelle jongens en steile bergen tot inzinkingen en triomfen. Van sportdirecteurs, verslaggevers, grote vedetten en kleine garnalen, valpartijen en valsspelers. Van het Michelin-mannetje tot Merckx, van Hinault en co. tot Indurain en Contador.Komt dat zien en quiz mee: van weten tot gokken, van verliezen tot winnen. Met een straatlengte voorsprong of pas na de fotofinish? Aan u de multiple choice.

VERWACHT

 

Nando Boers
222 pagina's
L.J. Veen
mei 2010, € 19,90
In de Tour
 

VERWACHT


Mart Smeets
165 pagina's
L.J. Veen
mei 2010, € 11,00
De Tour wacht op niemand
(herziene editie)

VERWACHT

 


Auteurs: Martin Ros en Wout Koster
326 pagina's
Thomas Rap
mei 2010, € 10,00

De Klimmers

 

Recensie Toerclub De Kampioen:

Dit boek staat vol met informatie over legendarische renners die iedere hedendaagse wielrenner of toerfietser zou moeten willen weten. Heldendaden van renners tijdens de koers worden nauwkeurig beschreven en de schrijvers laten ook de jeugd en de jaren van de renners na het koersen niet ongemoeid. Dit inclusief het vaak tragische einde van velen. Dit boek zorgt ervoor dat u tijdens de koffiepauze van een fietstocht mee kan praten over de renners van vroeger!

Het boek heeft echter twee nadelen. Ten eerste is er het taalgebruik, dat vaak niet te prefereren vormen aanneemt en soms zelfs fout is in de absolute zin van het woord. Dit maakt het boek niet altijd even leesbaar. Ten tweede schrijven de schrijvers regelmatig over zichzelf in het boek. Iets waar een lezer die geïnteresseerd is in wielerhelden niet altijd van gediend is.

 

Ondanks de nadelen is De Klimmers een aanrader voor mensen die meer willen weten over de groten der aarde op het gebied van fietsen. (WvK)


Auteur: Jan Zwemmer
64 pagina's
SCEZ Middelburg
mei 2010, € gratis
Is Jo d’r óók?
Wielrennen op z’n Zeeuws / Il ciclismo al zelandese

Recensie Toerclub De Kampioen:
Dit bijzondere en humoristische boekje is ter gelegenheid van de finish van 3de etappe van de Giro d'Italia 2010 in Middelburg uitgegeven door Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en uitgeverij Den Boer|De Ruiter.
De Zeeuwse teksten in het boekje zijn van Jan Zwemer en bieden Italiaanse wielrenners en alle andere bezoekers een ludieke reisgids door Zeeland en het Zeeuws. De teksten zijn - soms zéér vrij - in het Nederlands en Italiaans vertaald. Wat denkt u bijvoorbeeld van "Laoie en losse, ee" met als vertalingen "Ja, wij hebben een redelijk groot gezin" en "Fanno figli come conigli"? De hoofdstukken worden afgewisseld met uitspraken, tekeningen en foto’s. Ook wordt in het boekje een korte uitleg gegeven over de "Zeeuwse taele". Niet alleen leuk voor wielerfanaten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zeeuwse taal en cultuur.
Het boekje is, zolang de voorraad strekt, o.a. gratis verkrijgbaar bij de SCEZ in Middelburg. Bovendien bestaat de mogelijkheid het tegen eigen verzendkosten toegestuurd te krijgen. De details daarover vindt u op de website van de SCEZ.


Auteur: Curzio Malaparte
88 pagina's
Arbeiderspers
mei 2010, € 10,00

Fausto Coppi & Gino Bartali

 

Recensie Toerclub De Kampioen:

Een leuk boekwerkje, hoewel de door Malaparte geschreven literaire beschouwing zelf slechts 30 pagina's telt. De rest wordt o.a. gevuld met een uiterst lezenswaardige bijdrage van de wielerhistoricus Wout Koster, een leerzame toelichting van de oorspronkelijk uitgever over Curzio Malaparte (oorspronkelijke naam Kurt Erich Suckert) en een nawoord van Jean-Bernard Pouy, de uitgever van de Franstalige editie.
En dat allemaal vanwege Coppi en Bartali, die samen zorgden voor een tweedeling in de Italiaanse samenleving van net na de Tweede Wereldoorlog: de Coppiani en de Bartaliani. Bartali, "de fietsende monnik" die het van zijn kracht moest hebben en Coppi als vertegenwoordiger van het moderne wielrennen waarin tactiek, techniek, ploegenspel, voeding en medische begeleiding een belangrijke rol gingen spelen.
Dit is een boek voor mensen die houden van Italië, van de geschiedenis van het wielrennen en van de literaire benadering van de sport.


Diane Coyle
384 pagina's
L.J. Veen
april 2010, € 12,50

Lance Armstrongs oorlog
een strijd tegen noodlot, liefde, dood, schandalen en andere tegenstanders op weg naar de overwinning

Als er iets is dat het leven van Lance Armstrong typeert - behalve dat hij een succesvol gevecht voerde tegen kanker, zeven keer de Tour de France won, uitgroeide tot een media-icoon en herhaaldelijk van dopinggebruik werd beschuldigd - dan is het wel zijn onbreekbare wil om te winnen. Ten koste van alles en iedereen. Armstrong krabbelt weer op na de bijna verloren Tour van 2003, verwerkt een pijnlijke scheiding, speelt psychologische spelletjes met renners als Jan Ullrich en houdt zich staande in een mediacircus van jetsetters, controversiële Italiaanse sportartsen, advocaten en de dopingheksenjacht van Franse pers en politie, die uitgerekend na Armstrongs afscheid steeds grotere vormen aanneemt. Dit alles maakt de lezer van zeer nabij mee - alsof Daniel Coyle bij Armstrong achterop de fiets zat.
Wat drijft deze man? Lance Armstrongs oorlog geeft op uiterst onderhoudende wijze antwoord. En is daarmee dé biografie van een van de grootste sportmensen aller tijden.

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Jeroen Wielaaert
496 pagina's
Arbeiderspers
april 2010, € 34,95
Het Frankrijk van de Tour
Een magistrale reisgids voor Frankrijkgangers en wielerliefhebbers

Recensie Toerclub De Kampioen:
Dit fraaie boek is een verrassende combinatie van een reis- en cultuurgids en een boek over de geschiedenis van Frankrijk en de meer dan 100-jarige Tour de France. Het behandelt landschappen, dorpen en steden, oorlogen en wereldoorlogen, revoluties, literatuur, kunst en cultuur, de eigenzinnige volksaard van de bewoners en geeft bovendien nog culinaire tips.
Het boek is ruim voorzien van kaarten en plattegronden en staat bol van de foto's. Een uitgebreide literatuurlijst en een groot register op persoonsnamen completeren het geheel.
Eén minpuntje: een alfabetisch register op plaatsnamen ontbreekt. Maar ondanks dat blijft het een heerlijk leesboek en naslagwerk voor thuis en onderweg.
Dit boek dient vanaf nu aanwezig te zijn in de bagage van elke wielerliefhebber die Frankrijk bezoekt!

Wielerwoordenboek

Auteur: Wim van Rooy en Fons Leroy
238 pagina's
Atlas
april 2010 € 19,90

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


100 pagina's
Fiets
april 2010, € 4,95
Start!

De jaarlijkse speciale uitgave van Fiets voor iedereen die (weer) begint met racefietsen of mountainbiken. Het blad gaat onder andere over het kopen van je eerste racefiets of mountainbike en hoe je er het beste (comfortabel en efficiënt) op kunt gaan zitten. Voor de iets gevorderden kijken we naar fietsen voor de volgende stap in je carrière en naar het onderhoud en de techniek van het materiaal.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.

Bedenk wel dat de redactie van Fiets per definitie negatief is over het onderhoud van fietsen van bijvoorbeeld Red Bull, Canyon en andere gerenommeerde merken die (ook) via internet te bestellen zijn!

De legendarische beklimming van de Giro d'Italia
Van Abetone tot Zoncolan

Auteur: Peter Leissl
480 pagina's
Amstel Sport
april 2010 € 29,90

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: diversen
159 pagina's
Amstel Sport
april 2010 € 12,50

Ciclissimo!
Italiaanse wielerverhalen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Een heerlijke bloemlezing uit de wielerliteratuur over de bakermat van de wielersport: Italië. Het boek bevat een tiental Italiaanse wielerverhalen. Over renners, fabrikanten, ploegen en koersen. Het lezen ervan heeft twee effecten: je wilt de boeken waaruit de verhalen komen helemáál lezen en je krijgt een onbedwingbare zin om zelf naar dit wielerparadijs af te reizen en de beschreven trajecten en bergen te bedwingen.
Een verrukkelijk boek.


Auteur: Dino Buzzati
182 pagina's
Amstel Sport
april 2010 € 10,00
De Ronde van Italië

Recensie Toerclub De Kampioen:
Dino Buzatti (1906 - 1972) kreeg internationale bekendheid met zijn romans, maar als dagbladjournalist werd hij even gretig gelezen.
In De Ronde van Italië beschrijft jij de Giro van 1949, het leven van de renners en het naoorlogse Italië. Feiten en fictie worden in onnavolgbaar tempo afgewiseld.
Dit is een boek voor literair aangelegde wielerliefhebbers die de voortdurende vermenging van heldenepos en jounalistiek wedstrijdverslag kunnen volgen en waarderen. Zowel in de wielerliteratuur als in de wedstrijdverslaggeving zijn er toegankelijker boeken denkbaar.

Le Tour de France
tastbare geschiedenis

Auteurs: Serge Laget en Luke Ewardes-Evans
64 pagina's
Kosmos Uitgevers
april 2010, € 39,95

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur:
Luc Verdoodt
Nijgh & Van Ditmar
221 pagina's
maart 2010, € 20,00

Vlaams Toppenboek

100 klimtrajecten in kaart gebracht met beschrijvingen, routes, profielen en ranking voor fietsfanaten en wielertoeristen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Het eerste dat opvalt aan dit boek is het kloeke formaat, waardoor het prettig in de hand ligt. Een tweede pluspunt is dat alle beschreven toppen door één persoon zijn vergeleken, op basis van een vaste methodiek. Die methode mag dan, zoals de schrijver ook zelf al direct aangeeft, op zich aanvechtbaar zijn, maar de diverse toppen worden op deze manier langs één meetlat gemeten.

Naast de smeuïge verhalen er omheen, wordt elke opgenomen helling duidelijk en gedetailleerd omschreven. Het is alleen onbegrijpelijk dat er geen landkaart van Vlaanderen is opgenomen waarop de 100 gekozen toppen staan aangegeven. Datzelfde geldt voor de 33 wel genoemde maar niet verder omschreven toppen die de Top 100 niet haalden.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die het vlakke polderland of de heuveltjes uit de eigen omgeving eens wil verruilen voor vele kilometers klimplezier. Wij kijken nu al uit naar zo'n zelfde boek over de Waalse Toppen!


Auteur: Thijs Zonneveld
222 pagina's
L.J. Veen
maart 2010, € 16,90

Koos, Kenny en Johnny
en de rest van het peloton

Dit boek beschrijft middels al dan niet verzonnen verhalen, vanuit verrassende perspectieven het huidige wielerpeloton. Fenomenen, renners, relaties tussen renners en gebeurtenissen binnen het peloton zijn onderwerpen van deze verhalen.
Thijs Zonneveld schrijft op een leuke, literaire en fantasierijke manier, hoewel het literaire karakter van zijn verhaaltjes van tijd tot tijd wat geforceerd overkomt.

Koos, Kenny en Johnny is weer eens wat anders en een leuke aanvulling op de wielerliteratuur. (WvK)


Auteur: Rik van Walleghem
256 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
maart 2010, € 21,50

De kijk van De Cauwer
Een blik achter de schermen van het topwielrennen

José De Cauwer heeft àlles gedaan in het wielrennen: hij was profrenner van 1973 tot 1980, ploegleider van ADR-Agrigel (in die periode won hij met zijn kopman Greg LeMond de Tour in '89) , wielerbondscoach (onder zijn hoede werd Tom Boonen wereldkampioen in Madrid), verantwoordelijke voor de jeugdopleiding bij Silence-Lotto en nu al enkele jaren de vaste co-commentator op de VRT bij wielerwedstrijden. De Cauwer wéét dan ook alles over topwielrennen. Hij vertelt in dit boek talloze verhalen waardoor je een totaal nieuwe kijk krijgt op wat er zich achter de schermen van het wielrennen afspeelt. Hoe zit een renner in elkaar? Wat is het belangrijkst: het hoofd, de benen of het hart? Wat zijn de valkuilen op weg naar succes? Hoe kan je renners beter maken? Hoe smeed je een ploeg? Wat is het belang van de familie, de supporters, de media? Auteur Rik Van Walleghem was wielerjournalist bij Het Nieuwsblad, werkte ook bij De Standaard, is sinds 2006 directeur van het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde en schreef al verschillende wielerboeken.

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Aart Aarsbergen
en Peter Nijssen
656 pagina's
Muntinga Maarten
maart 2010, € 14,95

De grootste wielerkampioenen
Geschiedenis van de wielersport in 110 portretten

Recensie Toerclub De Kampioen:

Het boek heet De Grootste Wielerkampioenen maar de subtitel de Geschiedenis van de wielersport in 110 portretten geeft de werkelijke inhoud van het boek weer.

Dit boek geeft op uitstekende wijze en daarbij zeer goed geschreven (zonder daarbij te vervallen in de tegenwoordig overvloedig aanwezige romantische wielerretoriek) een prima historisch overzicht van de ontwikkeling van de wielersport vanaf 1890.

Het moge duidelijk zijn dat wij zeer enthousiast zijn over dit boek van meer dan 600 pagina’s (je moet er dus wel even voor gaan zitten) dat eigenlijk een must is voor iedere ware wielerliefhebber. (ED)

 


Benno Wauters
192 pagina's
Borgerhoff & Lamberigts
februari 2010, € 45,00
 
De Flandriens
  Welke Vlaming kent niet het beeld van de flandrien, de dwangarbeider van de weg die zich schier onvermoeibaar, door weer en wind en dokkerend over de kasseien naar de eindstreep knokt?Vanaf 1 maart 2010 bracht Michel Wuyts op Canvas een reeks van zes programma’s over de belangrijkste flandriens van de laatste vijftig jaar. Wie zijn de wielerhelden die geschitterd hebben in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waarom mogen zij van zichzelf zeggen dat ze echte flandriens zijn? Michel Wuyts legt hen de vragen voor waar de Vlaamse wielercultuur het meest leeft: het wielercafé.De onsterfelijken die in woord en beeld aan bod komen zijn o.m. Merckx, Museeuw, Boonen, Devolder, Planckaert, Van Hooydonck, Leman, Van Petegem, De Vlaeminck, Godefroot, Van Looy en Vanderaerden.Het Flandriens-boek laat het de lezer allemaal nog eens herbeleven, ook in talrijke prachtige foto’s. En heroïsch boek!

VERWACHT


Auteurs: Sven Nys, Roel Paulissen en Roel van Schalen
141 pagina's
Lannoo
februari 2010, € 19,95

Challenge: word mountainbiker!

Droom je ervan om een professionele mountainbiker te worden, zoals Sven Nys of Roel Paulissen? Of wil je liever gewoon als ontspanning met je mountainbike de bossen veroveren?
Dit rijkelijk geïllustreerde boek helpt je om stap voor stap de mountainbikesport onder de knie te krijgen. Wielerjournalist Roel van Schalen bundelt alle informatie die je nodig hebt: waar moet ik op letten bij de aanschaf van een fiets? Wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde materialen? Wat zijn de optimale trainingstechnieken? Hoe bereid ik me voor op een mountainbikemarathon van 60 of 100 km? Welke wedstrijden zijn er zoal? Met uitgekiende trainingsschema's, nuttige tips en inspirerende verhalen van de pro's zelf, is dit boek een must voor elke man én vrouw die zich de sport eigen wil maken. Neem de uitdaging aan en word mountainbiker!

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Joris van den Bergh
207 pagina's
L.J. Veen
januari 2010,
€ 12,50

De Muur 27 / Te midden der kampioenen

De meest literaire onder alle sporten blijft inspireren tot geweldige verhalen, gedichten en foto's in hét wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen, onder redactie van Peter Ouwerkerk, Mart Smeets en Bert Wagendorp. De Muur 27 is een special over wielrennen en literatuur, inclusief een interview met de Zuid-Afrikaanse auteur J.M. Coetzee. Het nummer wordt verzorgd door Arthur van den Boogaard, samensteller van de succesvolle bloemlezing Sport. De 141 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen van 1945 tot nu.

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.

 

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-