Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wielerboeken 2009


Op deze pagina treft u informatie aan over een kleine 30 wielersportboeken welke in 2009 - al dan niet als herdruk - op de markt zijn gekomen.

Hoe werkt het?
Een blauwe titel geeft aan dat wij een eigen recensie van het boek hebben geplaatst.
Een onderstreepte titel geeft aan dat die titel een link geeft naar een pagina over dit boek bij de uitgever zelf.
Een blauwe onderstreepte vermelding van de uitgever geeft een link naar de startpagina van de website van de betreffende uitgever.
(N.B. Sommige uitgevers hebben geen eigen website c.q. geen afzonderlijk pagina per boek.)

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

Tour de France monumenten
zo blijft de herinnering

Auteur: Teus Korporaal
160 pagina's
SU De Ronde Tafel
december 2009, € 24,95

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.

Mountainbikeroutes in Vlaanderen
alle belangrijke informatie voor elke route in een oogopslag

Auteur: Margit Sarbogardi
208 pagina's
Deltas Centrale uitgeverij
oktober 2009, € 18,95

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.

128 pagina's

Uitgever: L.J. Veen

oktober 2009

De Muur / 26

De meest literaire onder alle sporten blijft inspireren tot geweldige verhalen, gedichten en foto's in hét wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen, onder redactie van Peter Ouwerkerk, Mart Smeets en Bert Wagendorp.

In dit nummer:

-Stoll & Rütt. Zes dolle dagen in Madison Square Garden, NY. Door Erik Brouwer.
-Frank Heinen twittert met zijn Tourhelden
-Nando Boers & Thijs Zonneveld en het Haribomeisje
-Robert-Jan Friele ontmoet Coppi's Argentijnse maat
-Joop Holthausen en het bloed van Fedor

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: R. Plugge
192 pagina's
Tirion Uitgevers
september 2009, € 17,95

29 beruchte bergen en een vlak strookje
in het spoor van de profs

Recensie Toerclub De Kampioen:
Je hebt van die boeken die je vanaf bladzijde 1 boeien. Dit is er zoëen. Richard Plugge beschrijft 29 legendarische beklimmingen uit o.a. Giro, Tour en Vuelta en het "vlakke strookje" uit de Hel van het Noorden. Daarnaast vertellen (ex-)renners waarom die bergen letterlijk hoogtepunten in hun leven zijn geworden. Elke beschreven beklimming omvat een historische toelichting, het persoonlijke verhaal van een (ex-)prof, een route-omschrijving, een (summier) hoogteprofiel en toeristische informatie.

Een groot manco is het totaal ontbreken van routekaarten. Daarvoor wordt verwezen naar cyclingcols.com die u ook aantreft op onze pagina met Wielerlinks. Niettemin is dit een boek dat in de boekenkast van geen enkele echte wielerliefhebber mag ontbreken. Maar pas op: al bij het lezen krijgt u zin om op de fiets te stappen en de schrijver te volgen!

Auteur: N. Moreau-Delacquis

463 pagina's

Rebo Productions

september 2009, € 7,99

Wielrennen 1001 foto's

Wielrennen is als volkssport stevig in onze cultuur verankerd. We kennen allemaal het gevoel van vrijheid op de fiets. Professionele koersen en kampioenschappen; de fascinerende wielersport kent vele emoties, staat bol van legendarische heldendaden en wordt wereldwijd beoefend. In dit boek alles over de grote klassiekers, de wereldkampioenschappen, en niet te vergeten de mythische cols. Maak kennis met de koninginnen van de fiets, de helden van het eerste uur en de snelheidsduivels op futuristisch ogende fietsen. De 1001 foto's vertellen het verhaal achter het koersen op de weg en de wielerbaan, het mountainbiken en het veldrijden. Foto's van legendarische kampioenen; de sprinters, klimmers, en profrenners die nooit opgeven.

 

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteurs: diverse
151 pagina's
Amstel Sport
augustus 2009, € 12,50

Mijn geliefde fiets
Spaanse en Nederlandse wielerverhalen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Deze bloemlezing uit de Spaanse en Nederlandse wielerliteratuur verscheen ter gelegenheid van de start van de Vuelta in Nederland.
De stukken zijn uitgekozen door Bert Wagendorp (De Muur en de Volkskrant) en Carlos Arribas (El País).
Naast de vele tientallen boeken rond Giro en Tour biedt een boek als dit een aangename mogelijkheid om kennis te maken met de Spaanse literaire benadering van de wielercultuur.

Auteurs: Lucy Fallon
en Adrian Bell
443 pagina's
Amstel Sport
augustus 2009 € 34,90

Leve de Vuelta
De geschiedenis van de Ronde van Spanje

Recensie Toerclub De Kampioen:
De derde grote ronde zo wordt de Vuelta ook wel genoemd en het boek Leve de Vuelta doet daar niet voor onder. Het geeft een zeer saaie niet prettig geschreven precieze beschrijving van iedere etappe in de Vuelta vanaf de beginjaren. Dit is in de eerste hoofdstukken nog wel aardig maar na verloop van tijd weet je het wel en uw recensent heeft het boek dan ook met een grote zucht halverwege dichtgeslagen om het nooit meer te openen.

Enige lichtpuntje is de poging die de schrijvers hebben gedaan om het verband te beschrijven tussen de geschiedenis van de Vuelta en de politieke ontwikkeling van Spanje in de 20 eeuw. Al met al geen aanrader. (ED) 


Auteur: Peter Janssen
467 pagina's
Kirjaboek
juli 2009, € 35,00
Bloedvorm

Recensie Toerclub De Kampioen:
Eén van onze leden (zelf arts) heeft een zo uitgebreide recensie geschreven dat deze niet op dit bescheiden plekje is weer te geven. Daarom: klik hier voor de uiterst lezenswaardige recensie van dit boek.


Auteur: John Wilcockson
340 pagina's
Arbeiderspers
juli 2009, € 19,95
Lance Armstrong
het openhartige verhaal van de grootste kampioen ter wereld

Wie kent niet het heroïsche verhaal van Lance Armstrong. Hoe hij als jonge en veelbelovende profwielrenner een terminale kanker overleefde en vervolgens zeven keer de Tour de France won – een absoluut record. Dit inspireerde vele miljoenen: van sportlieden tot kankerpatiënten en mensen in hun directe omgeving.
Armstrong wordt wel de grootste kampioen ter wereld genoemd. Zo'n predikaat maakt zowel geliefd als gehaat. En er zijn dan ook talrijke pogingen gedaan zijn naam in diskrediet te brengen, onder meer door hem te beschuldigen van doping. Tot dusver heeft Amstrong al die beschuldigingen met kracht weten te weerleggen. Sterker nog: hij maakt dit jaar, op zijn zevendertigste, een comeback in het wielerpeloton.
In dit levensverhaal schetst John Wilcockson aan de hand van vele interviews die hij de afgelopen jaren met Armstrong maakte én gesprekken met talloze mensen om hem heen een openhartig portret dat Armstrong in zijn kern probeert te doen kennen.

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.


Auteur: Johan Bruyneel
270 pagina's
A.W. Bruna VIP
herziene versie, juni 2009
€ 18,95

Alleen winnen telt
het geheim van succes volgens de ploegleider achter de Tour de France-overwinningen van Lance Armstrong

Johan Bruyneel weet wat er nodig is om te winnen. In 1988 keek hij een wielrenner die kanker had overwonnen in de ogen en zei: 'Luister, als we de Tour gaan rijden, kunnen we hem net zo goed winnen.' Met die zin werd geschiedenis geschreven. Met Bruyneel als ploegleider won Lance Armstrong zeven keer op rij de Tour de France.
In 2007 bewees Bruyneel dat hij ook kon winnen zonder zijn superster – met een jonge, nieuwe ploeg pakte hij de felbegeerde gele trui en bevestigde daarmee zijn unieke plaats in de sportgeschiedenis.

Bill Strickland is de executive editor van Bicycling, het grootste tijdschrift ter wereld over alles wat met de wielersport te maken heeft. Hij heeft al een aantal boeken op zijn naam staan.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Herman Chevrolet
327 pagina's
Arbeiderspers
juni 2009, € 19,50
8 sec. De Tour van '89
Het einde van de wielerromantiek

Recensie Toerclub De Kampioen:
Hoewel de titel anders doet vermoeden, beperkt Chevrolet zich niet tot die ene wedstrijd medio 1989. Minutieus beschrijft hij de opkomst en achtergronden van de hoofdrolspelers en andere vedetten vanaf het begin van de jaren '80. Maar ook ploegleiders, de opkomst (en neergang) van "de" Colombianen en de opkomst van technische ontwikkelingen zoals het triatlonstuur en de valhelm worden belicht. En tenslotte de opkomst van epo als nieuw wapen, maar nog zonder de medische begeleiding die later haar intrede deed. De Tour de France 1989 valt niet te begrijpen zonder kennis van wat er in de voorafgaande jaren in de wielersport gebeurde. Fignon en LeMond worden in 1983 opgenomen in het team van Bernard Hinault, op dat moment de beste wielrenner ter wereld. Zij zouden hun leermeester van de troon stoten en elkaar vervolgens bestrijden. Ze markeren de overgang van het oude naar het nieuwe wielrennen. Op de slotdag van de meest legendarische Tour aller tijden kwam hun tweestrijd tot een zinderend hoogtepunt in een individuele tijdrit waarin de Amerikaan de eindzege veilig stelde door op miraculeuze wijze Fignon te verslaan.
Een prachtig boek over een legendarische tour en over de opkomst van het moderne wielrennen.


Auteurs: diverse
365 pagina's
Amstel Sport
juni 2009, € 12,50
Pedala! Pedala!
De 25 beste wielerverhalen uit De Muur

Recensie Toerclub De Kampioen:
In dit boek staan volgens de titel de 25 mooiste verhalen van wielertijdschrift de Muur waarin ook weer losse verhalen staan over de wielersport. En dat geeft aan dat er verschillende schrijvers hebben meegewerkt aan dit boek. Helaas zijn niet alle verhalen van het zelfde niveau en horen sommige niet thuis in deze bloemlezing. Er staan ook heel goede verhalen in staan. Zo is er een leuke bijdrage over de ontwikkeling van Bouke Mollema een van de meest talentvolle renners in Nederland. Zo ook een mooi verhaal over Bert Pronk (ooit nog begonnen bij onze vereniging De Kampioen, toen nog gevestigd in Den Haag) die was opgenomen in de TI Raleigh Tourploeg in het jaar dat Joop Zoetemelk de Tour won en na een paar dagen op jammerlijke wijze werd gelost tijdens de ploegentijdrit en direct naar huis moest. Hij is daar nooit overheen gekomen.


Auteurs: diverse
159 pagina's
L.J. Veen
juni 2009, € 12,50
De Muur / 25
Wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen

Het dubbeldikke jubileumnummer van wielertijdschrift De Muur is geheel gewijd aan de Tour de France. Met o.a.:

- Schrijvers over wielrennen, met bijdragen van o.a. Ronald Giphart, Abdelkader Benali, Jan Donkers en Kees 't Hart.
- Interview met Robert Gesink (door Marije Randewijk)
- Het grote Jean Nelissen-interview door Guus van Holland
- Pedro Horillo vertelt over schrijven en wielrennen
- Jeroen Wielaert spoorde de oudste Nederlandse radiorepo uit de Tour de France op (1939).

Tot zover de tekst van de uitgever. Binnenkort leest u hier onze eigen beoordeling.

Auteur: diversen
303 pagina's
Amstel Sport
juni 2009 € 19,90

Andiamo!
Een eeuw Giro d'Italia

Recensie Toerclub De Kampioen:
Een leuk boek over de geschiedenis van de Giro. Met natuurlijk pagina’s in het roze ( de kleur van de La Gazzetta dello Sport indertijd de initiatiefnemer van de Giro). Voor dit boek is gebruik gemaakt van de talenten van meerdere schrijvers en dat pakt deze keer goed uit.

In een goed leesbaar geheel wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Giro beschreven met daarbij prachtige oude foto’s. Met veel bijzondere bijdragen. Zoals bijvoorbeeld de overwinning van Moser op Fignon in 1984. De editie van dat jaar werd besloten met een tijdrit. Rozetruidrager Laurent Fignon startte twee minuten na Francesco Moser, de nummer twee in het klassement én de lieveling van het Italiaanse publiek. Geholpen door een televisiehelikopter, die voor de nodige rugwind zorgde, vloog Moser over het wegdek. De tussentijden leidden in Italië tot groot enthousiasme, want hun landgenoot won per kilometer tien (!) seconden op Fignon. Hoe dat kon, bleek pas later. Ook de Fransman had gezelschap in de lucht, maar deze helikopter zorgde juist voor enorme tegenwind. Zo verloor Laurent Fignon de Giro van 1984.

Zeker een aanrader.

 

Het laatste geel

 

Auteur: Mart Smeets

285 pagina's

Nieuw Amsterdam

juni 2009 € 14,95

 

Nog geen recensie exemplaar ontvangen.

Auteur: Mart Smeets

380 pagina's

Amstel Sport

juni 2009 € 10,00

Op koers
De beste wielerverhalen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Dit boek is een verzameling van verhalen welke in 15 eerdere uitgaven van Smeets zijn verschenen. Door het ontbreken van informatie daarover is soms moeilijk te bepalen in welke periode een verhaal speelt. Anders gezegd: de lezer heeft soms geen idee waar het over gaat. Daarnaast valt op hoe vaak de schrijver zichzelf herhaalt. Wanneer men op bladzijde 134 voor de derde maal leest dat Steven Rooks een keer bij de finish van een etappe een grapje met wat journalisten heeft uitgehaald, moet men nog een zo'n 250 pagina's voordat het boek uit is. Dit is geen feest om te lezen. Dit is niet het beste boek van de schrijver. Dit is, kortom, geen aanrader.


Auteur: Jan Luitzen
235 pagina's
Van Dale
mei 2009,
€ 22,95
Van Dale Wielersport Woordenboek

Van afloper tot Zweetdief

 

Recensie Toerclub De Kampioen:
Houdt u van wielersport? Heeft u gevoel voor taal? Kijkt u liever naar Sporza dan naar de NOS? Geniet u van de smeuïge stijlbloempjes in het ware wielerjargon? Dan is dit boek beslist iets voor u! Het Wielersportwoordenboek bevat maar liefst 2.350 sportwoorden uit alle vormen van de wielersport en het recreatiefietsen met een heldere omschrijving, grammaticale informatie en een citaat of een voorbeeld van het gebruik van de term. En tussen de trefwoorden staan kadertekstjes met anekdotes, sporttalige wetenswaardigheden en insideverhalen uit de wereld van de wielersport. Wat heeft de Côte du Mayonaise met het Kopje van Bloemendaal te maken? Wat is het frisbeewiel van Jan Raas? Leg het boek naast de afstandsbediening van de TV en raadpleeg het bij elk wedstrijdverslag.

 

Aan dit boek werkten de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond en de Dopingautoriteit mee. Jan Luitzen is taalkundige, journalist en schrijver, o.a. van de biografie Wie is Johan Cruijff. Insiders duiden het orakel.


Auteur: Marc de Coster
404 pagina's
Thomas Rap
mei 2009, € 24,90

Groot Wielerwoordenboek

Wie werd in de wielersport 'chéri-pipi' genoemd? En wie was het 'verdriet van België'? Deze en andere vragen worden van A tot Z beantwoord in het Groot Wielerwoordenboek. Voor iedere fan van de wielersport die thuis wil zijn in het heroïsche taalgebruik van de 'dwangarbeiders van de weg'. Het Groot Wielerwoordenboek telt ongeveer 1700 lemma's. Naast uitleg, etymologie, anekdotes en encyclopedische informatie vindt u talrijke citaten uit kranten, tijdschriften en wielerliteratuur.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Dirk Jan Roeleven
221 pagina's
L.J. Veen
mei 2009 € 18,90

De nieuwe fiets
Villar San Costanzo - Amsterdam, 1247 km

Recensie Toerclub De Kampioen:
Het verhaal van een eenzame fietser die niet zo zeer een fietstocht aflegt, als wel een zoektocht doet. Een zoektocht naar het primitieve gevoel dat het fietsen met zich mee kan brengen en tegelijkertijd een zoektocht in het geheugen van de fietser naar de gebeurtenissen die hem gevormd hebben.
De Nieuwe Fiets van Dirk Jan Roeleven is een verhaal van iemand mét een verhaal. Een boek dat gemakkelijk weg te lezen is en je aan het denken zet over het relatieve aan het leven zelf. De slechte voorbereiding van de in het boek beschreven tocht wekt aan de ene kant wat vragen bij de lezer op, maar heeft aan de andere kant ook zijn charme.
Dat het boek gemakkelijk te lezen is heeft als negatief gevolg dat u geen zinnen in het boek aan zal treffen die de kwalificatie ‘literair meesterwerkje’ verdienen.

De Nieuwe Fiets is een boek dat zeker in de categorie literatuur valt en is een aanrader voor zowel fietsers als niet-fietsers. (WvK)

Het Grote Tourboek
De ideale Tour in 500 quizvragen, verhalen, foto's, lijstjes en andere wetenswaardigheden

Auteurs: Peter Ouwerkerk, Hans-Jurgen Nicolai en Vincent Luyendijk
351 pagina's
Nieuw Amsterdam
mei 2009, € 19,90

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.

Alles wat u moet weten over mountainbiken

Auteur: Florian Haymann
110 pagina's
Deltas Centrale uitgeverij
april 2009, € 20,95

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.

Lucien van Impe
224 pagina's
Borgerhoff & Limberigts
maart 2009, € 19,95
 

Beklim zelf de Tourcols met Lucien van Impe

 

 

Wie waagt zich aan de beklimming van de Ventoux of de Galibier? Steeds meer Vlaamse wielertoeristen en zelfs recreatieve Fietsers, zo blijkt.

Maar voor je je zweet stort op de flanken van de Tourmalet of de Aubisque: weet dat je aan zo’n helse onderneming niet begint zonder de nodige voorbereiding.

Hoeveel kilometers moet je in de benen hebben om de legendarische Tourcols te beklimmen? Wat is het specifieke karakter van elke col? Welk parcours volg je best?

Aan de hand van grafieken, kaartjes en veel praktische info leert dit boek je er alles over. Elke col wordt bovendien beoordeeld door Lucien Van Impe, in 1976 de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Van Impe won liefst zes keer het bergklassement in de Tour, wie kent de Franse hoogten beter dan hij? Dit boek stopt bovendien niet bij de sportieve uitdaging. Je leest ook welke toeristische trips je in de omgeving kan maken en waar je kan verblijven.

 

VERWACHT 

 


Auteur: Bert Wagendorp

128 pagina's

L.J. Veen, 5de druk

april 2009 € 14,90

De proloog

 

Recensie Toerclub De Kampioen:

Het meeslepende verhaal van renner die de proloog van de Tour moet winnen. In de nacht vóór de start ligt hij wakker en trekt de wondere wielerwereld aan zijn geestesoog voorbij. Over collega-renners en over ploegleiders. Over omkoping en eerlijkheid. Met name de laatste 30 pagina's zijn bij tijd en wijle hilarisch.

 

Dit boek, dat voor het eerst verscheen in 1995, behoort nog steeds tot de Top-10 van de Nederlandse wielerliteratuur.


Auteur: Pieter Cramer
277 pagina's
Nijgh & Van Ditmar
maart 2009, € 12,50

De Nederlandse Toppen Top-40
De steilste klimtrajecten op vaderlandse bodem voor fietsfanaten en wielerhelden in kaart gebracht met schema's, routes, historische achtergronden en beschouwingen

Recensie Toerclub De Kampioen:
Bij de toppenkeuze is niet alleen gelet op de hoogte en stijging, maar ook op de historische en ethische waarde van de diverse hellingen. Daardoor missen een aantal Limburgse toppen en zijn bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug te Rotterdam en de vuilnisbelt bij Assen wel opgenomen! De zakelijk informatie is met kleine oranje en witte lettertjes op een zwarte achtergrond gedrukt. Dat maakt het lezen geen feest. De rest van de informatie en wetenswaardigheden zijn opgenomen in de verhalen van 24 (oud-)wielrenners en verzorgers. Stuk voor stuk lezenswaardig, maar het is soms even zoeken. Het boek heeft een prima landkaart met opgenomen toppen, een uitgebreid trefwoordenregister en een literatuurlijst, maar nergens een index van de 40 toppen. Opzet en lay-out zijn dus wel voor enige verbetering vatbaar.

Kopen? Zeker! Want al met al is het een vlot geschreven en makkelijk leesbaar boek met veel achtergrondinformatie en anecdotes. Een beter overzicht van wat er binnen onze landsgrenzen te beklimmen valt, is niet op de markt.

Auteur: Theo de Rooij
200 pagina's
Sportliteratuur Uitgeverij
maart 2009, € 18,95

Bezield

In 2007 stond Raboploegdirecteur Theo de Rooij in het oog van de orkaan tijdens de Tour de France. Wat het grootste succes ooit had moeten worden, draaide uit op een deceptie: hij moest gele truidrager Michael Rasmussen vier dagen voor de finish in Parijs uit de koers halen en ontslaan. Na de Tour trok hij voor zichzelf de conclusie dat hij als verantwoordelijke geen andere keuze had dan op te stappen.
In juni 2008 brak hij na een val tijdens een trainingsritje met zijn zoon Paul zijn rechterheup en sleutelbeen. De Tour volgde hij vanuit een rolstoel. Tijdens deze periode van gedwongen inactiviteit zette hij de meest bijzondere ervaringen van zijn zevenentwintig jarige wielerloopbaan op papier. Dat resulteerde in een boeiend en afwisselend boek. Hij schrijft met passie en plezier over zijn ervaringen als jonge wielrenner, het woelige leven als professional en schetst een beeld van zijn werk als verantwoordelijk directeur en ploegleider van de grote wielerploegen waarvoor hij gewerkt heeft. Daarbij gunt hij de lezer een kijkje achter de schermen van de grote wielerpodia en gaat hij in op de persoonlijke dilemma's waarmee hij werd geconfronteerd.

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: K. Zijlstra

118 pagina's

ANWB Media

maart 2009, € 14,95

Routegids Mountainbike Ardennen
60 MTB-routes in de Ardennen en Voerstreek

Crossen door het bos, steile hellingen beklimmen en mulle ondergronden trotseren nét over de grens. Routegids Mountainbike Ardennen biedt 57 unieke MTB-routes door de prachtige natuur van België. Alle routes zijn zodanig geselecteerd dat vanuit één standplaats drie tot zes routes gefietst kunnen worden. De tips voor logeeradressen maken deze gids ideaal voor een actief weekeinde weg.
De gids bevat overzichtelijke routekaartjes en -beschrijvingen. Maar ook praktische informatie over startpunt, lengte, hoogteverschillen, vereiste conditie en moeilijkheidsgraad. De routes zijn samengesteld in samenwerking met MTB-specialisten en de redactie van het tijdschrift 'Fiets'.
- 3 tot 6 routes vanuit één standplaats
- Overzichtelijk kaartwerk, veel praktische informatie en logeeradressen
- GPS-tracks te downloaden

Tot zover de wervende tekst van de uitgever. Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur:
Tim Krabbé
157 pagina's
Uitgeverij Prometheus
februari 2009, € 15,00

De Renner

Recensie Toerclub De Kampioen:

“Meyrueis, Lozere, 26 juni 1977. Warm bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.”

De toon is gezet met de eerste regels uit het beste literaire wielerboek ooit verschenen.

Schaakgrootmeester; wielrenner en schrijver Tim Krabbe doet op sublieme wijze verslag van een door hem gereden wedstrijd in de Cevennen. Een boek niet alleen over de strijd, lijden en afzien maar ook over de verhoudingen tussen de renners in het peloton.

Ook een aanrader voor de partner van de wielrenner die in dit boek wellicht meer achter de beweegredenen komt van de immer enthousiaste wielerliefhebber. (ED)

Alleen vooruit
Hennie Kuiper, kampioen van het volk

Auteur: Dominique Elshout
223 pagina's
Amstel Sport
februari 2009, € 12,50

Nog geen recensie-exemplaar ontvangen.


Auteur: Karsten Kroon
215 pagina's
Amstel Sport
februari 2009, € 18,90

Kronieken
Verzamelde wielercolumns

 

Recensie Toerclub De Kampioen:
Kronieken is een verzameling van Karsten Kroons leuke, eerlijk geschreven wielercolumns. De eenvoudig geschreven stukjes zijn makkelijk weg te lezen en geven een goede kijk op het leven van een wielrenner en wel op dat van een klassiekerrenner.
Tenzij u alle wielercolumns van Kroon al uit het Dagblad van het Noorden heeft geknipt en bewaard heeft, is dit boek zeker een aanrader. Kronieken is duidelijk een aanvulling op de al bestaande wielerliteratuur. (WvK)

 

Alle jaren:        
Inleiding    Wielerboeken 2011    Wielerboeken 2010    Wielerboeken 2009     Wielerboeken
2005-2008
    

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-