Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek T

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Tandje minder  Terugschakelen naar een lagere versnelling.
Tandwiel  Een van tanden voorzien wiel dat tezamen met een ander tandwiel een overbrenging vormt. Onjuiste benaming voor o.a. kettingwielen, kransjes en derailleurwieltjes. Een (race)fiets heeft gĆ©Ć©n tandwielen!

Tangentiaal spaakpatroon  Het gebruikelijke spaakpatroon, waarbij de spaken schuin tussen naaf en velg staan en elkaar een tot maximaal vier keer kruisen. Driemaal gekruist, ofwel kruis over drie, wordt het meest toegepast. Vergelijk: Radiaal spaakpatroon.
Tijdrit  Een rit tegen de klok door een individuele renner of een wielerploeg.
Tijdritstuur  Speciaal stuur om de meest aĆ«rodynamische zitpositie mogelijk te maken. Meestal een vleugelprofiel met schaaltjes waarin de onderarmen rusten en met handgrepen aan de uiteinden.
Time  Franse fabrikant van composiet frames, voorvorken en pedaalsystemen.
Titanium  Zeer corrosiebestendig metaal dat qua sterkte en stijfheid ongeveer tussen staal en aluminium ligt. Zeer geschikt voor fietsframes en onderdelen, maar kostbaar doordat de bewerking ervan moeilijk is. Van titanium worden o.a. frames en delen als stuurpennen, zadelpennen en pedaalassen gemaakt.
Toeclip  Engels voor teenklem. Beugeltje dat vroeger op de pedalen van racefietsen werd gemonteerd. Hierdoor kon de voet niet van het pedaal schieten. Door het beugeltje wordt een leren riempje gestoken dat onder het pedaal loopt. Middels een klemsysteem kan de voet stevig aan het pedaal bevestigd worden.
Toerclub  Vereniging van mensen die voor hun plezier fietsen. De bekendste en leukste in het Nederlands taalgebied is Toerclub De Kampioen uit Wassenaar. Zie: www.tcdekampioen.nl.
Top Pull  Benaming bij Shimano voor voorderailleur waarbij de kabel van boven komt. Zie ook: Down Pull en Dual Pull.
Torsiestijfheid  Mate van torsie (verwringing) in het frame tussen balhoofd en achtervork, voelbaar bij hard (staande) aanzetten en gelijktijdig trekken aan stuur. Zie: Stijfheid.
Tour, Tour de France  De Ronde van Frankrijk.
TPI  Threads per inch. Aanduiding voor het aantal draden per inch in een band. Hoe meer TPI, hoe soepeler de band.
Trainingsbeest  Een renner die veel en hard traint.
Trapas  In de bracket gelagerde as die de beide cranks verbindt.
Treintje  Aantal renners van dezelfde ploeg achter elkaar.
Treksterkte  Sterkte van een materiaal als dat in de lengterichting tot het breekpunt uit elkaar wordt getrokken. Wordt aangeduid in Newton/mm2.

Tricot  Trui, zie aldaar.
Triple  Drievoudig voorblad. Steeds meer toegepast op de racefiets. Het kleinste blad heeft vaak 30 tandjes; biedt meer mogelijkheden de juiste versnelling te vinden voor lange en/of steile hellingen. Zie ook Dubbel, Compact, Poor man's triple en onze pagina Dubbel, triple of compact.
Triple butted  Een buis met verdikte uiteindes waarbij de wanddikte in twee stappen vanuit het midden naar het uiteinde toeneemt (bijvoorbeeld 0,5 mm dik in het midden, dan een deel 0,8 mm en aan het uiteinde 1 mm). De benaming ā€˜tripleā€™ is taalkundig onjuist, want de buis heeft nog steeds maar twee butts (verdikte uiteindes).
Trui  In meerdaagse wedstrijden zoals de Giro, de Tour en de Vuelta (zie aldaar) draagt de leider van een klassement een trui in een bepaalde kleur. In de Tour is dat bijvoorbeeld een gele trui voor het algemeen klassement, een groene voor het puntenklassement, een bolletjestrui voor het bergklassement en een witte trui voor het jeugdklassement.
Tube  Complete band waarbij een soepele binnenband in een canvas buitenband is genaaid. Wordt met kit of dubbelzijdig klevende tape op een speciale velg geplakt.
Tubeless band  Band die aan de binnenzijde is bekleed met afdichtend rubber zodat geen binnenband nodig is. Kan alleen op speciale luchtdichte velgen worden gemonteerd. Dus zonder spaakgaten of met speciale afdichtstrip. De benamingen Tube en Tubeless worden door velen doorgaans door elkaar gebruikt.
Tubevelg  Speciale velg met bijna vlak velgbed voor tubes.

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-