Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek S

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Scandium Scheikundig element. Scandium zou de sterkte en duurzaamheid van aluminium verbeteren.
Schijfrem Remtype waarbij remblokjes tegen een op de naaf gemonteerde schijf worden gedrukt. Vergelijk: Velgrem.
Schijfwiel Discuswiel. Om aƫrodynamische redenen geheel dicht gemaakt wiel. Wordt alleen gebruikt tijdens tijdritten. Uitermate zijwindgevoelig.
Schudden, Aan de boom schudden Demarreren om veel renners kwijt te raken.
Shifter Schakelaar, de Engelse benaming voor derailleurversteller.
Shimano Japanse fabrikant van onderdelen en onderdelengroepen. Brengt vijf complete onderdelengroepen voor racefietsen, in oplopende kwaliteit en prijs: Tiagra, 105, Ultegra, Dura Ace en Dura Ace Di2. Beheerst samen met SRAM en Campagnolo de markt. Brengt ook complete wielsets, pedalen, schoenen, kleding, smeermiddelen en brillen.
Sjaspatat Zie: Chasse patate.

Slag missen Niet bij de beslissende ontsnapping zitten.
Slick Profielloze buitenband. Geeft zeer goede grip op droge weg.
Sloping frame Afgeleid van het Engelse "slope": helling. Frame met een schuin aflopende bovenbuis en een kortere zitbuis dan gebruikelijk. Een fiets met sloping frame wordt vanwege het volgens velen lachwekkende uiterlijk ook aangeduid als Pipo de Clownfiets.
Snelspanner EĆ©nhendelspanschroef voor fietsnaven en klemming van de zadelpen in de zadellug. Ook quick release genoemd.
Snot, Het snot voor de ogen rijden Zeer diep gaan.
Soigneur De verzorger een renner voor en afloop van een wedstrijd.
Spaak Draad met aan het ene eind een kop (meestal omgebogen) en aan het andere eind schroefdraad, voor verbinding tussen naaf en velg.
Spaaknippel Nippel waarmee de spaak in de velg rust om de spaak te spannen of te ontspannen. Is van roestvast staal of lichtgewicht aluminium (en dan soms in een kleurtje geanodiseerd).
Spaakpatroon Manier waarop spaken met elkaar en met naaf en velg zijn vervlochten tot een compleet wiel. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt in radiale en tangentiale spaakpatronen (zie aldaar).
Spel, Het spel is op de wagen Nadat de wedstrijd een rustig verloop heeft gekend, begint de strijd nu echt.
SPD Shimano Pedaling Dynamics is de verzamelnaam voor een vergrendelsysteem van clipless-pedalen en daarbij behorende schoenplaatjes. Ook in S(uper)L(ight) verkrijgbaar.
Specificaties Hiermee worden de kenmerkende onderdelen van een fiets bedoeld, zoals framemateriaal, type buizen, merk en type onderdelen en verdere afmontage en afwerking.

SRAMā„¢ Amerikaans/Duitse producent van fietsonderdelen. Aanvankelijk bekend van zijn mountainbikeonderdelen, maar sinds een aantal jaren ook onderdelen en onderdelengroepen voor racefietsen. Brengt drie complete onderdelengroepen voor racefietsen, in oplopende kwaliteit en prijs: Rival, Force en Red. Beheerst samen met Shimano en Campagnolo de markt. SRAM Red, met BB30 trapas, was de eerste groep onder de 1.900 gram.
SRM Afkorting voor Schoberer Rad Messtechnik. De eerste, de meest accurate en de meest populaire vermogensmeter voor op de fiets.

Staal IJzer met maximaal 2 procent koolstof. Is ongehard en zonder legeringselementen vrij zacht en buigzaam (bijvoorbeeld spijkers). Gelegeerd met chroom en molybdeen (CrMo) was staal vroeger het meest gebruikte framemateriaal voor de betere kwaliteit fietsen. Is nu vrijwel geheel verdrongen door aluminium en carbon.
Stayeren Het zich op onreglementaire wijze uit de wind laten houden door bijvoorbeeld een volgauto.
STI Shimano Total Integration, aanduiding voor Shimanoā€™s gecombineerde bediening van remmen en derailleurs zonder de handen te verplaatsen.
Stijfheid Mate waarin een voorwerp zich elastisch verzet tegen belasting (en daarna weer onvervormd terugveert, anders is het plastisch vervormd). Stijfheid wordt bepaald door de materiaaleigenschappen en in grote mate door de vorm. Zie ook bij Bracketstijfheid en Torsiestijfheid.
Stijghulpen De uitsparingen en welvingen aan de zijkant van een kettingblad. Zij helpen om de ketting sneller en soepeler van het ene naar het andere kettingblad te laten schakelen.
Stoempen Op kracht, met het hele lichaam, niet sierlijk fietsen, vooral bij een klim.

Stootlek Lekke band veroorzaakt doordat de buitenband doorslaat op de velg. Wordt altijd veroorzaakt door het rijden met een te lage bandenspanning.
Stuur Een stuur op een racefiets is er in diverse breedtes (van 38 tot 46 cm) en uitvoeringen (met diepe, vlakke en ergonomische bocht). Bij elk merk hoort een eigen stuurpen. Naast de normale doorsnede van 26 mm zijn er nu ook oversized sturen van 31,7 en 31,8 mm. Doorgaans van aluminium of carbon.
Stuurlint De bekleding van het stuur. Een goed lint is zacht, flexibel en schokdempend. Te verkrijgen in honderden kleuren en designs.
Stuurpen Verbindend onderdeel tussen voorvork en stuur.
Sur place Tijdens wedstrijden op een wielerbaan de tegenstander de kop op dringen door met de fiets stil te staan.

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-