Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek L - M

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Lak De twee meest voorkomende methoden zijn natlakken en poedercoaten. Bij natlakken wordt na diverse framevoorbehandelingen de uiteindelijke kleur erop gespoten. Het drogen gebeurt meestal in een oven. Bij poedercoaten wordt poederlak (polyurethaan) elektrostatisch opgebracht op het frame. Vervolgens wordt het frame verhit tot 200-220°C voor het smelten en uitharden van de lak. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Natlak glanst meer, poedercoaten is milieuvriendelijker.
Lantaarn, de rode lantaarn dragen De laatste positie in een klassement innemen. Genoemd naar het rode licht dat aan het laatste voertuig in een colonne hing.

Latex Grondstof voor natuurrubber. In de wielerwereld aanduiding voor speciale binnenbanden die lage rolweerstand geven en moeilijk te penetreren zijn. Wordt vanwege de nadelen (niet goed luchtdicht, verouderen) nog maar weinig gebruikt. Latex is inmiddels ook de algemene benaming voor grondstoffen voor synthetisch bereid rubber.
Lek, Lek rijden Een lekke band krijgen.
Ligstuur Zie: Opzetstuur.
Limited Edition Toevoeging van fabrikanten voor fietsen, frames, onderdelen en kledingstukken die in kleine oplages zijn vervaardigd. Duurder, maar ook exclusiever. Meestal naar aanleiding van een overwinning, jubileum of een speciale gebeurtenis.
Loc-tite™ Merknaam, maar ook overkoepelende productnaam van borgmiddel. Voorkomt dat schroeven of bouten loskomen. In verschillende sterktes verkrijgbaar.
Look Franse fabrikant van composiet frames en voorvorken en pedaalsystemen.
Lossen Het tempo van een groep renners niet meer kunnen volgen.
Low profile
Vorm van cranks waarbij de cranks vanaf de verbinding met de trapas zo zijn uitgebogen dat er meer vrije ruimte voor de enkel ontstaat. Kan als negatief neveneffect een vergrote Q-waarde (zie aldaar) hebben. De voeten staan dan iets verder naar buiten.
Lug Verbindingsmof om framebuizen aan elkaar te solderen.

Maatfiets Fiets die volgens specificaties van een klant is gebouwd. Dat kan zowel de constructie van een maatframe zijn als een speciale combinatie van onderdelen. De afmetingen van een maatframe worden doorgaans bepaald met behulp van een speciaal meetprogramma.
Mannetje Dwarsbuisje achter het bracket of op de staande achtervork boven het wiel, tussen de liggende achtervorkscheden. Vergroot de stijfheid. Zie: Achtermannetje.
Massasprint De sprint voor de overwinning door een grote groep renners.
Mavic
Franse producent van wielen en velgen.
Meesterknecht De belangrijkste knecht van een kopman.
Meet De eindstreep.
Mes, Het grote mes Het grootste voorblad.
Molen, De grote molen Het grote verzet van een fiets.

Monobox-bracket Oversized uitgevoerd bracket. De achtervorken zijn deels van aluminium en deels van carbon gemaakt en worden samengevoegd in een soort doos. Door deze constructie wordt de stijfheid van het bracket aanzienlijk vergroot.
Monocoque
Aanduiding voor een frame dat uit composietmateriaal (meestal een carbonmat in epoxyhars) in een mal is gemaakt, al dan niet in verschillende en later verlijmde schaaldelen.
Mountainbike Ook: MTB. Sportieve fiets met veel versnellingen, die gebruikt kan worden op ruw terrein.
MTB Mountainbike, zie aldaar.

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-