Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek K

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Kabelstopper Nokje, busje of oogje op frame dat dient als tegenhouder van de buitenkabels naar derailleur en achterrem.
Kaliber Instrument om te bepalen of iets de juiste maat heeft. Bekend is bijvoorbeeld het ‘Rohloff-kaliber’ om de slijtage van de ketting te meten. Het is alleen onbegrijpelijk waarom zo'n simpel metalen plaatje zo duur moet zijn!

Kampioen, De Kampioen Wereldberoemde Toerclub uit Wassenaar/Voorschoten. De winnaar van een wedstrijd wordt daarom ook zo genoemd.

Karavaan Geheel van renners, helpers en juryleden. Vaak voorafgegaan door een karavaan van reclamevoertuigen.
Keirin Sprintwedstrijd op een wielerbaan achter gangmakers. Een keirin-wedstrijd is 2 km lang, waarvan ongeveer de laatste 500 m zonder derny gesprint moeten worden.
Kermiskoers Wedstrijd van weinig belang.
Kettingblad Zie: kettingwiel.
Kettinglijn De afstand tussen het midden van zadelbuis of brackethuis enerzijds en de tanden van het middelste kettingblad (bij triple) of tussen de kettingbladen (bij dubbel) anderzijds. De kettinglijn bedraagt bij racefietsen met een dubbel crankstel altijd 43,5 mm en met een triple altijd 45 mm. Op MTB-gebied bestaan verschillende kettinglijnen.

Kettingwiel Een van tanden voorzien wiel dat tezamen met de ketting en een ander kettingwiel een overbrenging vormt. Vaak ten onrechte aangeduid als tandwiel. Zie aldaar.
Ketingwiel

Kevlar Merknaam van Dupont voor zeer sterke aramidevezel met zeer grote treksterkte en slagvastheid. Wordt onder andere gebruikt voor frames, wielen, hieldraden van banden en als anti-leklaag onder het loopvlak van banden. En voor kogelvrije vesten. Maar welke renner rijdt er nou met zo'n vest?
Klasbak Een zeer goede, slimme renner of renster.
Klassieker Prestigieuze professionele eendaagse wielerwedstrijd.

Klikpedaal Pedaal waar (net als bij ski en skischoen) een veiligheidsbinding voor de vaste verbinding van schoen en pedaal zorgt. Daardoor kan men niet alleen al duwend, maar ook al trekkend kracht uitoefenen, wat efficiënter is. Het pedaal vergrendelt door het schoenplaatje naar beneden te drukken en ontgrendelt door de hak naar buiten te draaien. Om de knieën van de gebruik(st) er te sparen is er enige draaiing om de verticale as mogelijk. Ook wel aangeduid als clipless pedaal. Onder andere te verkrijgen van Look, Time, Shimano en Speedplay.
Klimmer Renner die goed bergop kan rijden.
Knecht Helper van de kopman van een wielerploeg. Rijdt slechts bij uitzondering voor eigen kansen.
Koers Wedstrijd.
Koffiemolentje draaien Met een zeer licht verzet fietsen.

Kogellager Bus met kogeltjes dat rond de as van een wiel zit om het soepeler te kunnen laten draaien.
Koninginnerit De belangrijkste etappe tijdens een wielerronde.
Koolstof Zie: carbon.

Kopman De belangrijkste renner van een wielerploeg, die voor het klassement en/of de (eind)zege rijdt. Het kopmanschap binnen een ploeg kan van wedstrijd tot wedstrijd verschillen.
Kop-over-kop Aflossing waarbij renners de koppositie snel van elkaar overnemen. Zie onze pagina's Waaierrijden (deel 1) en Waaierrijden (deel 2).

Kopwerk Het aan kop rijden van een groep renners.
Kransjes De kettingwielen in de cassette. Vaak ten onrechte aangeduid als tandwiel. Zie aldaar.

Kroon Zie: vorkkroon.
Kuitenbijter Steile klim waar de spieren een maximale inspanning moeten leveren.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-