Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek G - J

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Gangmaker Iemand die (op een motor) voor een renner rijdt om hem op gang te brengen door de luchtweerstand voor hem te verminderen.
Gat (Niet al te grote) afstand tussen verschillende (groepen) renners.
Gel
Geleiachtige stof. Wordt toegepast in zadels, handschoenen en stuurlinten om de druk over een groter oppervlak te verdelen.
Geometrie Maatverhoudingen tussen verschillende delen van het frame en de hoeken waaronder ze ten opzichte van elkaar staan.
Gezien, Hij is gezien Afgehaakt. Gelost uit de vluchtgroep of het peloton. Hij rijdt in kansloze positie.
Giro, Giro d'Italia De Ronde van Italië.
Gladiolen, De dood of de gladiolen Alles of niets. De actie sterft in schoonheid of men krijgt als winnaar de bloemen uitgereikt.
Gore-Tex™ Merknaam voor een poreuze stof op basis van ptfe (teflon). De stof is dicht voor waterdruppels, maar de poriën laten waterdampmoleculen wel door.
Grande Boucle, La Grande Boucle Bijnaam voor de Tour de France.
Groep Populaire benaming voor onderdelengroep. Tot een groep behoren: derailleurs, crankstel, ketting, naven, remmen en rem/schakelgrepen. SRAM Red, met BB30 trapas, was de eerste groep onder de 1.900 gram. Zie: Afmontage.
Gruppetto Italiaans voor groepje. Zie: Bus.


Hamer, De man met de hamer tegenkomen Door vermoeidheid of inzinking getroffen worden, niet verder kunnen.
Harken, Hij zit te harken Slecht benen hebben.
Hieldraad Draad van staal of aramidevezel die bij draadbanden de opgepompte band op de velg houdt. Draadbanden met aramide hieldraad kunnen klein worden opgevouwen.
High Tensile (hi-ten) Benaming voor staal van basiskwaliteit, waaruit standaard framebuizen worden gemaakt.
Hittebehandeld Om uit bepaalde aluminiumsoorten spanning te halen die ontstaat door het lassen, zijn speciale hittebehandelingen noodzakelijk. Dit gebeurt in ovens. Een hittebehandeld frame krijgt de toevoeging ‘HT’ (heat treated).
Hollowtechâ„¢ Benaming van Shimano voor methode van holgesmede cranks. Lichter en stijver dan gewone cranks.
Hongerklop Acute vorm van honger veroorzaakt door een gebrek aan suikers.
Hydraulisch Systeem waarbij kracht wordt overgebracht door vloeistof (dunne olie) in een (rem)leiding. Wordt op de fiets toegepast voor demping in veersystemen, bediening van velg- en schijfremmen en zelfs voor het schakelen van derailleurs.
HyperGlideâ„¢ (HG) benaming van Shimano voor bepaalde vorm van kettingschakels en tandjes van de cassette. Doel van dit systeem is om de ketting makkelijker van het ene op het andere kettingwiel te laten overglijden. Zie ook: Interactive Glide (IG).

Inch Engelse maat die in de fietsenbranche nog steeds wordt gebruikt, onder andere voor de breedte van de balhoofdbuis. Standaard is 1 inch, een oversized buis is 1 1/8 inch breed. De voorvork en het balhoofdstel zijn aan de maat aangepast. Een oversized voorvork is stijver dan een standaard voorvork.
Indexschakeling Schakelsysteem met vaste posities van de derailleur. Deze zijn vastgelegd in de commandeur en rem/schakelgrepen. Hoor- en voelbaar door een ‘klik’ bij het schakelen.
Integrated headset Balhoofdlager dat een geheel vormt met het frame. De lagering van de voorvork is hierbij verzonken in de balhoofdbuis.
Interactive Glideâ„¢ (IG) Benaming van Shimano voor de opvolger van HyperGlide. Combinatie van extra nokjes in de kransjes, een geprofileerde ketting en een sterkere veer in de achterderailleurkooi die samen de ketting beter laten overschakelen. Inmiddels duidt Shimano zo wat alles weer aan met Hyperglide. Zie aldaar.
ISIS-Drive Trapas die voldoet aan de International Spline Interface Standard (ISIS), de tegenhanger van Shimano’s Octalink™ (zie aldaar). ISIS is ontwikkeld met hetzelfde doel als Octalink: een betere verbinding tussen crank en as. Daartoe is een getande crankopname ontwikkeld.

Jagen Langdurend en in een hoog tempo naar een groep renners toe fietsen.
Junioren Wielrenners/-sters in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-