Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek E - F

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

Eindschot Tijdens een massasprint nog kunnen versnellen. “Deze renner heeft een goed eindschot”.
Elastiek, Aan het elastiek zitten Moeite hebben om het tempo van een groep renners te volgen. Regelmatig moet men lossen, maar komt elke keer toch weer terug.
Epo Afkorting van E
rythropoëtine dat normaliter door de nier wordt gemaakt en dat de vorming van rode bloedcellen in het lichaam stimuleert. Hierom wordt het kunstmatig toegediend als een vorm van doping. De gebruik(st)er loopt een verhoogd risico op trombose. Zie: Cera en Doping.
Er af gereden worden Het tempo van de groep niet meer kunnen volgen.
Ergobrain™ Fietscomputersysteem van Campagnolo dat gekoppeld is aan de onderdelengroep en dat naast de gebruikelijke zaken ook trapfrequentie, gekozen versnelling en tandwielcombinaties aangeeft.
Ergopower™ Aanduiding van Campagnolo voor gecombineerde bediening van remmen en derailleurs door remgrepen met rem- en schakelfunctie. Opschakelen gebeurt met een hendel, afschakelen door een knop aan de binnenzijde van het huis.
Erop en erover Tijdens het achterhalen van renners niet wachten maar gelijk voorbijgaan en voorsprong opbouwen.
Etappe Deel van een meerdaagse wielerwedstrijd.

ETRTO Afkorting van de European Tire and Rim Technical Organisation. Zorgt voor standaardisatie van maatvoering in banden en velgen. Zie: Bandenmaat.
Exa-Drive™
Benaming van Campagnolo voor soepel schakelende geprofileerde kettingwielen en cassettekransjes.
Eye-let Roestvast stalen busje in het spaakgat van de velg. Voorkomt uitscheuren en vergemakkelijkt het draaien van de spaaknippel.

Fietscomputer Registreert fietssnelheid, afgelegde afstand, gemiddelden en maximaalwaarden daarvan. In uitgebreidere vorm ook met opties als cadans-, temperatuur-, hoogte- en hartslagmeting.
Flight Deck™ Met het onderdelensysteem van Shimano geïntegreerde fietscomputer die naast de gebruikelijke zaken als snelheid, afstand en tijd, ook de gekozen versnelling en het aantal meter per trapomwenteling aangeeft. De Flight Deck is er in een draadloze en in normale uitvoering. De bediening gaat middels knopjes aan de binnenzijde van de Dual Control-rem/schakelgrepen.
Flikken Een afspraak maken in de kopgroep om samen te werken en die afspraak vervolgens niet nakomen door zelf te demarreren.
Frame Het raamwerk van de fiets, bestaande uit bovenbuis, balhoofdbuis, onderbuis, bracketpot en zitbuis. Zie aldaar. Men onderscheidt grofweg twee typen: het klassieke frame waarbij de bovenbuis (nagenoeg) horizontaal loopt en het sloping frame, waarbij de bovenbuis sterk afloopt. Zie: Pipo de Clownfiets.
Framehoogte Aanduiding voor de hoogte van het frame in centimeters of inches, gemeten langs de zitbuis. De 'Hollandse' meting is in centimeters van hart trapas tot bovenkant zadellug, de 'Italiaanse' van hart trapas tot het snijpunt van de hartlijnen van bovenbuis en zitbuis.
Framelengte Aanduiding voor de lengte van een frame in centimeters of inches, horizontaal gemeten tussen balhoofd- en zitbuis (hart/hart). Is zeker zo belangrijk voor de keuze van het juiste frame als de framehoogte.
Freewheel Oorspronkelijk de 'meenemer' tussen achterwiel en achterkettingwiel(en), die vrijloopt door mechaniek met verende pallen als de aandrijving (pedaal-kettingwiel) wordt gestopt en het achterwiel blijft draaien. Ook wel gebruikt om het geheel van freewheel met achterkettingwieltjes aan te duiden. Het freewheel wordt vaak aangeduid als: cassette.
FSA™ Full Speed Ahead (Volle kracht vooruit). Italiaanse fabrikant van delen als crankstellen, trapassen, balhoofdstellen, sturen en stuurpennen. Verwerkt veel carbon in zijn onderdelen.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-