Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek D

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Decals  Engelstalig woord voor stickers. Hiermee worden alle opdrukken (zoals naam, type en logo) op het frame en de onderdelen bedoeld. Soms bestaan ze uit ‚Äėplakletters‚Äô, soms worden ze gespoten.
De dood of de gladiolen  Zo hard mogelijk rijden: alles of niets.
Demarrage  Versnelling, het demarreren.

Demarreren  Wegrijden uit een groep.
Derailleur  Letterlijk: ontspoorder. Het apparaat waardoor de ketting op een ander blad is te leggen.
Een racefiets heeft een voor- en achterderailleur. Laat de ketting 'ontsporen' (derailleren) met behulp van geleidewieltjes op een scharnierend parallellogram, zodat de ketting op een ander voor- of achterkettingwiel komt te liggen.

Derde bal  Ontsteking/Steenpuist aan het zitvlak.
Derny  Motor gebruikt door een gangmaker. Zie aldaar. Aanvankelijk was Derny de naam van een Frans motormerk dat gangmaakmotoren maakte, later werd het tot een soortnaam voor dit type motorfiets.
Diep gaan  Afzien, stuk zitten en toch doortrappen.
Differential brakes  Aanduiding van Campagnolo voor een achterrem uit de Chorus- en Record-groep met dezelfde functie als een dual pivot-rem. Zie aldaar.
Direct mount  Een gewone (dual pivot-)rem heeft √©√©n hoofdarm die de tweede arm aanstuurt en zit vast met √©√©n centrale bout die in het midden van de vorkkroon (voor) en het remmannetje (achter) steekt. Een direct mount-rem is voorzien van twee symmetrische (dual pivot-)armen en zit met twee bouten rechtstreeks op de vork of het frame en lijkt qua bevestiging dus wel wat op de oude V-brake of cantilerremmen. Maar mede doordat de remhoeven van de direct mount-remmen een stuk minder lang zijn dan die van een V-brake zijn direct mount-remmen veel krachtiger. Een ander voordeel is dat 25 of zelfs 28 mm banden er prima onderdoor kunnen.
Discuswiel  Zie: schijfwiel.

Doorkachelen  In een behoorlijk tempo fietsen.
Doping  Verzamelnaam voor verboden stimulerende middelen. Zie: Cera en Epo.

Double  Moeilijke benaming voor Dubbel. Zie aldaar.
Down Pull  Benaming bij Shimano voor voorderailleur waarbij de kabel van beneden komt. Zie ook: Dual Pull en Top Pull.
DoubleTap‚ĄĘ  Schakelsysteem van SRAM waarbij de remgreep alleen als zodanig fungeert en het op- en afschakelen met √©√©n shifter gebeurt. Zie: Dual Control.
Doyenne, La Doyenne  Bijnaam voor de wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik.
Draadband  Benaming voor de gewone buitenband, die in elke hiel een draad heeft waarmee de band op de velg wordt gehouden. De meeste racefietsen hebben banden in de maat 700 X 23 C (23-millimeterbanden).
Draadvelg  Meest gebruikte velgtype met opstaande randen (velgschouders) waar een draadband tussen wordt geklemd door de binnenband op te pompen.
Dual compound  Band met verschillende rubbersamenstellingen, hard en slijtvast op het loopvlak, zacht en met veel grip aan de zijkanten. Vaak geaccentueerd door verschillende kleuren rubber. Zie: Compound.
Dual Control  Aanduiding van Shimano voor gecombineerde bediening van remmen en derailleurs door remgrepen met rem- en schakelfunctie. Op- en afschakelen gebeurt met twee afzonderlijke hendels: opschakelen (lichter) gebeurt met de remhendel, afschakelen (zwaarder) met een hendel aan de binnenzijde van de remhendel. Zie: DoubleTap‚ĄĘ.
Dual pivot  Aanduiding van Shimano, SRAM en Campagnolo voor racerem met een dubbel scharnierpunt en asymmetrische remhoeven.
Dual Pull  Aanduiding bij Shimano voor voorderailleur waarbij de bedieningskabel zowel van boven (Top Pull) als van onderen (Down Pull) kan komen.
Dubbel  Tweevoudig voorblad. Doorgaans met een combinatie van een 39-tands kettingblad met een 52- of 53-tands kettingblad. Zie ook: Double, Compact, Triple en Poor man's triple en op onze pagina Dubbel, triple of compact.

Dwangarbeiders van de weg  Het beroep van wielrennen kan zwaar en uitputtend zijn.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-