Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek C

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Campagnolo‚ĄĘ  Italiaanse fabrikant van onderdelen. Beheerst samen met SRAM en Shimano de markt. Brengt zes complete onderdelengroepen, in oplopende kwaliteit en prijs: Veloce, Centaur, Athena, Chorus, Record en Super Record. Campagnolo levert ook verschillende wielsets, pedalen en kleding
Capaciteit, totale capaciteit  Het verschil in aantal tanden voor (grootste kettingblad minus kleinste kettingblad) plus het verschil in aantal tanden achter (grootste kettingwiel achter minus kleinste kettingwiel achter). De som van deze beide verschillen mag de totale capaciteit van de achterderailleur niet overschrijden.
Carbon  Engelse benaming voor koolstof. Heeft als koolstofvezel een zeer grote treksterkte. Een buis of andere vorm van koolstofvezel is opgebouwd uit laagjes (gevlochten matjes) die met epoxyhars worden verbonden (composiet). Framebuizen kunnen worden verlijmd, maar een frame kan ook uit √©√©n stuk (monolitisch) of uit schaaldelen (monocoque) worden gemaakt. Complex gevormde onderdelen worden gespoten uit thermoplastische kunststof vermengd (gewapend) met carbonvezeltjes. Naast frames en voorvorken zijn er ook sturen, stuurpennen, cranks, zadelpennen, zadeldelen en bidonhouders van carbon.
Cassette  Benaming voor complete set kransjes (tegenwoordig meestal 9 of 10 stuks, bij Campagnolo zelfs 11) op het freewheel, waarbij de losse kransjes op een cassettenaaf-body zijn geschoven en vastgezet.
Cartridge  Samengestelde eenheid van onderdelen waaraan achteraf niet of nauwelijks onderhoud mogelijk is. Veel toegepast bij de remmen, de trapaslagering, de balhoofdlagers en bij wielnaven.
Cera  Afkorting van "continuous erythropoiesis receptor activator". Wordt gezien als de derde generatie erythropo√ętine (Epo). Zie aldaar. Cera is een kunstmatig gefabriceerd hormoon dat normaliter door de nier wordt aangemaakt en dat de vorming van rode bloedcellen in het lichaam stimuleert. Ook deze vorm van doping wordt toegepast in de (wieler)sport. Was aanvankelijk nauwelijks te traceren, maar inmiddels zijn de opsporingstechnieken vergaand verbeterd.
Chainsuck  Verschijnsel waarbij de ketting aan de onderkant van het voorblad niet meer loslaat en mee omhoog wordt getrokken. Heeft meestal beschadiging van de achtervork tot gevolg.
Chasse patate  Een uitzichtloze achtervolging waarbij een te grote voorsprong op het peloton is opgebouwd om zich nog te laten terugzakken en een te grote achterstand is ontstaan op de vluchter(s) om daarbij aan te sluiten. Ook geschreven als Sjaspatat. Van het Franse chasse (jacht) en patate (aardappel, maar informeel: sufferd, stomkop).
Chicken, gechickt worden  Een man op racefiets die er door een vrouw op racefiets afgereden wordt, wordt gechickt.

Chroommolybdeen  Aanduiding voor staal met de legeringselementen chroom en molybdeen (CrMo). Heeft grotere treksterkte en elasticiteitsgrens dan gewoon rijwielstaal. Basismateriaal voor (stalen) racefietsen.
Clipless pedaal  Zie: klikpedaal.
Col  Hooggelegen pas in een bergketen.
Columbus‚ĄĘ  Italiaanse fabrikant van aluminium, stalen en carbon framebuizen, framedelen en voorvorken.
Combine  Geheim samenwerkingsverband tussen twee of meer renners of ploegen.
Compact crank  Een crankstel met aangepaste steek waarop een kettingblad met (doorgaans) 34 tanden past. Meestal gecombineerd met een 50-tands kettingblad. Bedoeld voor het fietsen in de bergen. Compromis tussen een double en een triple. Ook aangeduid als Poor man's triple. Zie aldaar en op onze pagina Dubbel, triple of compact.
Compact frame  Zie: Sloping frame.
Composiet  Samenstelling van twee verschillende materialen, bijvoorbeeld kunststofvezel in een matrix van kunsthars, metaal en metaaloxide of een metaal en een kunststof.
Compound  Samenstelling van rubbersoorten, bijvoorbeeld voor banden en remblokjes.
Conus  Binnenste deel van een (nastelbaar) kogellager. Zie: Cup.
Counteren  Reageren op een demarrage.
Crank  Algemeen gebruikelijke Engelse benaming voor de hefboom tussen trapas en pedaal. Nederlandse term: pedaalarm.
Criterium  Wielerwedstrijd die bestaat uit een relatief kort parcours dat meerdere keren wordt gereden.
CrMo 
Afkorting voor chroommolybdeenstaal. Zie: Chroommolybdeen en Staal.

Cup 
Buitenste deel van een (nastelbaar) kogellager. De cup is het omhullende deel waar de kogels in liggen. Zie: Conus.
Cyclocross  Ook: cycle cross. Onderdeel van de wielersport waar vooral op onverhard terrein wordt gekoerst. Wedstrijden duren niet langer dan √©√©n uur. Er zijn speciale cyclocrossfietsen met specifieke onderdelen als zijoptrek-remmen, kettingbladen met 36 en 46 tanden en tubes met verschillende profielen.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site, maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-