Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Wieler Woordenboek B

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 

Baanfiets Racefiets zonder versnellingen en remmen. Bedoeld voor het gebruik op de (overdekte) wielerbaan. Er zijn verschillende soorten baanfietsen voor verschillende disciplines, zoals sprint, achtervolging, puntenkoers en achter de derny (motor).
Bal Zie: Derde bal.
Balhoofd Lagering voor stuurinrichting tussen voorvork en frame. Een compleet balhoofdstel bestaat uit een onder- en bovenlager.
Balhoofdbuis Voorste framebuis waarbinnen de voorvork in de balhoofdlagers draait.
Balhoofdhoek Ook wel stuurhoek genoemd. De hoek tussen de balhoofdbuis en het horizontale vlak (wegdek). Bepaalt samen met de vorksprong en wielmaat de naloop en daarmee de stuureigenschappen van een fiets. Zie: Naloop en Vorksprong.
Bandbreuk Een lekke band.
Banddikte Miniem verschil. Met een banddikte verschil een sprint winnen.
Bandenmaat Waarom zou je met één systeem volstaan als je er ook een aantal door elkaar kunt gebruiken? De meest voorkomende zijn:
- ERTRO: diameter van de band in opgepompte toestand en velgdiameter op de plek waar de band op de velg klemt in millimeters, bijvoorbeeld 23-622,- Frans: buitendiameter van de band maal de breedte van de band in millimeters, bijvoorbeeld 700x23C, en- Engels: buitendiameter van de band maal de breedte in inch, bijvoorbeeld 28x1â…x1â…›.
BB Afkorting voor bottom bracket. Zie aldaar.
BB30 Door Cannondale ontwikkelde standaard voor bracketassen. Wat, bracke tassen? Nee, bracket assen, trapassen dus. De BB30-as is hol, heeft een diameter van 30 mm en draait rond twee in het fietsframe geperste lagers. Daardoor kan het brackethuis breder worden gebouwd met als resultaat een grotere bracketstijfheid. Zie aldaar.
BB86 Weer een andere standaard voor bracketassen. Gemakshalve passen de onderdelen voor het ene systeem natuurlijk niet zomaar op het andere. Soms is een adapter verkrijgbaar, soms niet. De echte vakman en diverse fora (meervoud van forum) op internet kunnen je daarover veel meer vertellen dan we hier kunnen opnemen.

Berggeit Een wielrenner die goed is in het bergop rijden.
Bergklassement Dit klassement wordt bij meerdaagse wedstrijden opgemaakt. De winnaar is degene die de meeste punten behaald tijdens bergetappes.
Bergkoning De winnaar van het bergklassement.
Bergtijdrit Tijdrit in de bergen.
Beschermd renner Mag op hulp van zijn ploeggenoten rekenen, zonder kopman van die ploeg te zijn.
Beugel, In de beugel rijden
Met de handen onderin het stuur rijden.

Bezemwagen Volgwagen voor uitvallers. De laatste auto die officieel deel uitmaakt van de karavaan.
Bidon Drinkbus.

Binnenbeenlengte (BBL) Lengte van het been tussen het kruis en de grond. Algemeen gebruikte lichaamsmaat voor rekenkundige bepaling van framehoogte (0,65 à 0,66 x bbl, gemeten tussen hart bracket en hart zadelpenlug) en zadelhoogte (1,08 x bbl, gemeten tussen hart pedaal en bovenkant zadel).
Binnenblad Kleinste kettingwiel aan de trapas.
Blad Kettingwiel. Zie aldaar.
Bloeddoping Het toedienen van een hoeveelheid rode bloedlichaampjes, waardoor de zuurstofopname wordt vergroot. Gebeurt vlak voor de wedstrijd. Gebruik ervan is moeilijk aan te tonen. Het synthetische EPO is hiervan de kunstmatige variant.
BMC Afkorting van Bicycle Manufacturing Company. Bekend als fietsenfabriek (hé?) en Worldtourploeg.

Bolletjestrui Trui voor de beste klimmer in de Tour de France.
Bonificatie Tijdwinst of punten gewonnen tijdens tussensprints in wielerwedstrijden.
Boom, Aan de boom schudden Demarreren om veel renners kwijt te raken.
Bottom bracket Trapashuis.
Bovenbuis
Bovenste framebuis die van balhoofd naar zitbuis loopt. Wordt ook liggende buis genoemd. Bij zogenaamde Compact-fietsen loopt de bovenbuis naar achteren af; doorgaans aangeduid als "sloping top tube" of "sloping frame". Zie aldaar.
Bracket Trapaslagering. Het deel van een fietsframe waarin de trapas draait.
Bracketstel Geheel van cranks plus trapas en lagers. Lagering kan uit losse delen bestaan, maar bestaat tegenwoordig meestal uit een zogeheten cartridge. Zie aldaar.
Bracketpot Onderste deel van het frame waarin het bracketstel wordt geschroefd. Hier komen zitbuis, schuine buis en liggende achtervork bij elkaar.
Bracketstijfheid Weerstand tegen elastische, zijdelingse uitwijking en verdraaiing als gevolg van trapkrachten. Zie: Stijfheid.
Buitenblad Grootste kettingwiel aan de trapas.
Bus Een groep geloste renners (tijdens een bergetappe) die samen naar de eindstreep fietsen. Zie: Gruppetto.
Butt, Butted
Uiteinde van een framebuis met inwendige verdikking. Een dubbel butted buis heeft dus aan beide einden een grotere wanddikte. Dit is bedoeld om de buis beter te kunnen solderen of lassen. Er zijn ook triple butted buizen. Die hebben een drievoudig verlopende wanddikte.
Butted spaak Een spaak die aan een of beide uiteinden dikker is dan in het midden. Dit geeft een lichtere en veerkrachtiger spaak, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de levensduur.

 

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van Toerclub De Kampioen.
Bent u zelf de webmaster van een site? Maak het u zelf makkelijk

en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heeft u altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

 

A      B      C      D      E-F      G-J      K      L-M      N-O      P-R      S      T      U-V      W-Z

 


Auteursrechten e.d.

 

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-