Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Efficiënt fietsen

Onder efficiënt fietsen wordt verstaan dat men met een bepaalde hoeveelheid energie een zo groot mogelijke afstand aflegt. Of, anders gezegd, dat men met zo min mogelijk energie een bepaald punt bereikt. De mate van efficiëntie wordt bepaald door de verhouding tussen de geleverde arbeid en de daarbij verbruikte energie.
Nou ja, beter gezegd: de verbruikte energie verminderd met de energie die nodig is om de benen te bewegen. Het energieverbruik dus bij fietsen zonder enige weerstand.
Als u het geheel in een formule zou willen vatten dan ziet deze er globaal zo uit:
Efficiëntie = [geleverde arbeid/(verbruikte energie - verbruikte energie bij 0 weerstand)] x 100.

Uit deze formule wordt duidelijk dat de efficiëntie van uw inspanningen op de fiets op twee manieren kan worden verhoogd, namelijk door 1) meer arbeid te leveren bij een constant energieverbruik, en 2) door minder energie te verbruiken tijdens een bepaalde inspanning. Doordat de formule rekening houdt met het energieverbruik dat nodig is om de benen te bewegen bij het fietsen zonder weerstand wordt de efficiëntie van de spieren exact vastgesteld. Immers: de energie die nodig is om het lichaam te onderhouden, wordt afgetrokken van het totale energieverbruik.
Energie betekent hier niets anders dan het vermogen om arbeid te verrichten en komt in veel verschijningsvormen voor, zoals warmte, geluid, beweging, licht enzovoort. Door middel van arbeid kan de ene vorm van energie worden omgezet in een andere vorm.

Mooi, dat weten we dan ook weer.
Maar in die prachtige formule hierboven wordt nog geen rekening gehouden met het competitie-element in de sport. Want u wilt natuurlijk wel eens uitvinden wie er de sterkste (= snelste) is. Daarmee doet het tijdselement haar intrede in de formule. We spreken dan niet meer over arbeid, maar over vermogen. De beste (sterkste/snelste) renner is dan degene die binnen een bepaalde tijd de meeste calorieën kan verbranden. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar de veronderstelling dat alle renners bij een bepaalde snelheid allemaal evenveel energie verbruiken is onjuist, want niet iedereen zit even efficiënt op de fiets. Er zijn dus renners die meer energie verbruiken dan anderen om op een bepaalde snelheid te rijden.

In dit deel van de website beperken we ons echter tot de effecten van de menselijke beweging op het al dan niet efficiënt fietsen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit hoofdzakelijk neerkomt op vijf factoren, te weten: (in afnemende mate van hun belang) trapfrequentie, cranklengte, zithoek, zadelhoogte, en de positie van de voet.

Deze factoren hebben ook invloed op elkaar. Dus wijzigt bijvoorbeeld de trapfrequentie dan heeft dat ook invloed op de optimale lengte van de crank.

De uitleg over de effecten van de zithoek, de zadelhoogte en de voetpositie valt thans nog buiten het bestek van onze website. Maar de trapfrequentie, de cranklengte en enkele andere zaken die grote invloed hebben op de efficiëntie van uw fietsinspanningen behandelen wij op een aantal aparte pagina's, zie hieronder.

Verwante onderwerpen:
- trapfrequentie
- cranklengte
- dubbel, triple of compact
- waaierrijden (deel 1)
- waaierrijden (deel 2)


Beviel de informatie? Beveel de pagina (of onze website!) dan ook eens aan op een fietsforum. Bijvoorbeeld op fiets.nl. Dan hebben anderen er wellicht ook iets aan!

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-