Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Ook nuttig

Het kan maar van pas komen.

Efficiënt fietsen
Hier leggen wij u de hoofdlijnen uit van hoe u met zo min mogelijk inspanning op een bepaald punt kunt komen of, anders gezegd, hoe u met een bepaalde inspanning zo ver mogelijk kunt komen. Dat hangt o.a. sterk af van uw trapfrequentie en de lengte van uw cranks.

Trapfrequentie
Ja, dat kan dan niet uitblijven. Een aparte pagina gewijd aan de snelheid waarmee u de beentjes ronddraait en hoe nuttig dat wel is. Of niet. Elders op de website (in het gedeelte De Fiets, aanschaf) hebben we bovendien een uitgebreide pagina over cranklengte.

Verzettentabellen
Hier vindt u twee verschillende soorten tabellen, namelijk de echte verzettentabellen die de verhouding weergeven tussen het aantal tanden op de kettingbladen vóór en die op de kransjes achter, en de (door andere sites doorgaans ook als verzettentabel aangeprezen) afstandtabellen die de uitkomsten van de echte verzettentabel vermenigvuldigen met de geschatte omtrek van een band terwijl deze belast wordt.
Van elke soort treft u er twee aan; één met de "normale" verhoudingen voor een racefiets en één (als pdf-document) waarbij ook de bij MTB- en tijdritfietsen gebruikelijke afwijkende maten zijn opgenomen.
Vier tabellen dus in totaal, met een maximaal bereik van 22 tot 56 tandjes vóór en 11 tot 34 tandjes achter. Gekker moet het niet worden!

Waaier rijden
Voor de één gesneden koek, voor de ander een raadsel hoe het in z'n werk gaat. Daarom een pagina Waaierrijden (deel 1) met o.a. de grondbeginselen van de enkelvoudige waaier en de pagina Waaierrijden (deel 2) met o.a. de techniek van de dubbele waaier.

Wielerboeken
Hoewel pas eind april 2010 opgestart, blijken ook deze vijf pagina's in een grote behoefte te voorzien. Met ruim 1.230 page views per dag (cijfers juli 2011) willen wij u als lezer(es) ook met dit onderwerp graag van dienst zijn.
Deze pagina wordt doorlopend uitgebreid met nieuwe aanwinsten en recensies.

Wielerkleding
Een jonge loot aan onze wielerinformatieboom. We beginnen met informatie over fietskleding voor herfst en winter. Komend voorjaar wordt deze pagina verder uitgebreid met andere wielerkleding.

Wieler Woordenboek
Een overzicht met daarin tal van begrippen en uitdrukkingen uit de wereld van de wielersport.
En tevens de grootste wielerwoordenlijst uit het Nederlands taalgebied. De Kampioen Fietsencyclopedie met meer dan 325 relevante aanduidingen, begrippen, definities, gezegdes en uitdrukkingen uit de wondere wereld van de wielersport. Van "Aanklampen" tot "Pipo de Clownfiets" en van "Eindschot" tot "Zithoek".
Bijeen verzameld in boeken, tijdschriften, websites, documentaires, ritverslagen en 51 jaar ervaring.
Zodat u in elk geval thuis kunt nazoeken waar men het onderweg of tijdens de koffiepauze over had.

Het weer
Korte mouw of lange mouw? Windbrekertje aan of windbrekertje mee?
Regenjackje achterin? Korte of lange handschoenen? Overschoenen?
Weerberichten en buienradars zodat u weet hoe warm u zich moet kleden!

De Zwarte Lijst
Op het alleen voor leden toegankelijk gedeelte van de website is een lijst opgenomen met ruim 70 adressen waar we graag stoppen voor een kopje koffie in de categorieën Goed, Beter en Best.
Deze adressen zien ons met genoegen komen, want wie wil een groep van pakweg 20, 25 of soms wel 30 gezellige en dorstige bezoek(st)ers nu niet voorzien van koffie, thee, gebak en frisdrank? We hebben bovendien een naam hoog te houden met onze gewoonte ons eventuele afval keurig zelf op te ruimen.
Maar een enkele keer treffen we toch een uitbater die liever de omzet van 40 à 60 consumpties mist dan dat men toestaat dat sommigen van ons hun eigen rozijnenbolletje, energiereep, voedingssupplement of ander (geheim) wapen tegen hongerklop of verzuring nuttigen.
Deze zaken voegen wij dan maar toe aan onze (korte) Zwarte Lijst, zodat ook ú zich de omweg naar zo'n zaak kunt besparen.

 

 

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-