Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Klaar voor de rit?

 

Een handige checklist voor race- en toerfietsers
"Wat je thuis kunt laten, is mooi meegenomen". Dat is een prima uitgangspunt wanneer u zich op eigen spierkracht wilt voortbewegen.
Maar ... "beter er mee verlegen dan er om verlegen" is ook zo'n wijsheid waar men niet omheen kan.
Daartussen zoeken we een evenwicht, deels door een goede voorbereiding en deels door de "bagage" zo beperkt mogelijk te houden, zowel in omvang als in gewicht. Daar gaan we.

De voorbereiding
De fiets
Om niet op het laatste moment nog wat te vergeten, loopt u - bijvoorbeeld in de avond vóór de rit - de volgende punten na:
Controleer de bandenspanning.
Controleer de wielen op loszittende spaken.
Controleer de werking van de remmen.
Controleer of de snelspanners van de wielen goed vastzitten.
Controleer alles wat u na uw laatste rit hebt losgemaakt, vervangen, gesmeerd enzovoort.
Controleert u ook de werking van de derailleurs? Schakel dan uiteindelijk op een klein verzet, dan hoeft u morgen niet vanuit stilstand met een zwaar verzet te vertrekken. Goed voor uw fiets en uw knieën.
Is de fietspomp aan de fiets bevestigd?
Zijn de ketting en de kabels nog voldoende ingevet?
Bij slecht weer: plaats het opklikspatbord. Plaatsing bespaart niet alleen uzelf een laag modder op rug- en zitvlak maar uw achtervolgers/teamgenoten ook een lading blubber in hun ogen. Dus doe sociaal en plaats zo'n ding. U wordt daar echt niet minder "stoer" door.

De achterzak
Ook hiervan is het meeste al de avond tevoren klaar te leggen. Dat scheelt u een hoop stress vlak voor het vertrek.
Legitimatiebewijs  In beginsel alleen nodig wanneer u betrokken bent bij een ongeval of overtreding, maar Oom Agent popelt tienduizenden keren per jaar van verlangen om u toch maar even naar uw legitimatie te vragen en - als u die niet bij u heeft - een bekeuring te geven. Dan is zijn promotie ook weer wat dichterbij gekomen.
Telefoon  Als u deze aan laat staan, sla dan de gegevens van degene die na een ongeval gebeld zou moeten worden op onder de naam ICE, dat staat voor In Case of Emergency en is voor hulpverleners duidelijker dan Henk of Truus.
Informatie  Gaat u naar een georganiseerde tocht neem dan de door de organisatie toegezonden info mee, telefoonnummer van de organisatie, het startadres en uw betalingsbewijs.
Geld  Ook nooit verkeerd.
Fietscomputer
Voedsel  Energierepen en andere dopings en ... druivensuiker tegen de hongerklop.
Kabelslot(je)  Want u bent niet de enige die uw racefiets erg mooi vindt. En het gebruik van zo'n slotje kan nu net het verschil maken in de keuze tussen uw fiets en de racefiets ernaast, die niet aan een hek vaststaat. Die slotjes wegen nauwelijks iets en anders valt uzelf maar een onsje extra af. Dat kan bij u sowieso geen kwaad, zien we hier op de webcam!
Zonnebrand  Voor een racefietser? Ja, hoor. Tenzij u graag als rode kreeft rondrijdt, is daar geen enkele bezwaar tegen. Sterker nog: het kan u veel ongemak besparen en het is verkrijgbaar (of over te doen) in héle kleine flesjes en tubetjes.

De bagage
U kunt natuurlijk proberen om het onderstaande in uw achterzakken te proppen (die worden daar héél groot van!), maar een zadeltasje is toch wel handiger en prettiger. Ze zijn in oneindige variaties te koop, van piepklein tot hutkoffer, maar een tasje met een inhoud van een halve liter is al meer dan ruim voldoende. En wat neemt u daarin mee?
Reservebinnenbanden  Want u gaat alleen in geval van nood onderweg bandjes staan plakken. Door een lekke band te vervangen door een reserveband bent u des te sneller weer op weg. Neem er minimaal 2 mee: het gewicht is het probleem niet en als u per ongeluk de oorzaak niet (goed) uit de buitenband verwijdert, heeft u na 100 meter weer een lek.
Bandreparatiemateriaal  Voor het geval dat: 3 bandenlichters, plakkers, solutie en een stukje schuurpapier.
Ventielverlenger  Voor als uw reservebandjes nog van uw oude fiets stammen en u inmiddels met hogere velgen rijdt.
Multitool  Die zijn er ook speciaal voor fietsers. Met daarin minimaal: inbussleuteltjes van 1,5 t/m 8 mm., een platte- en een kruiskopschroevendraaier. Zo niet, dan moet dit los worden meegenomen.
Spaaksleutel  Zit soms in een multitool, maar is alleen nuttig bij spaken die nog met zo'n ding kunnen worden gesteld. Bij een beetje geavanceerde racevelg speelt u daarmee niets klaar. Dan kunt u hem net zo goed thuis laten.
Kettingpons?  Handig om een gebroken ketting te repareren. Maar zeg eens eerlijk: wanneer heeft u voor het laatst onderweg een goed onderhouden gebroken ketting gehad? Nou dan. Thuislaten dus.

Overig
Helm  Veruit het belangrijkste kledingstuk. Tenzij u graag toont geen hersens te hebben; dan kunt u gerust zonder rijden!
Hartslagmeter (plus bevestigingsband)  Als de display een hartslag van niks aangeeft, zijn er globaal 3 mogelijkheden: u bent dood, het apparaat staat niet aan of (wat ook wel eens gebeurt) het batterijtje is leeg.
Bril  Niet alleen handig bij zonneschijn, maar een bril beschermt de ogen ook tegen insecten, stof, modder enzovoort. Het is daarom handig om een bril te hebben met verwisselbare glazen: donker (als de zon schijnt), geel/oranje (meer contrast bij schemer) en blank (slecht weer).
Schoenplaatjes  Zijn deze nog goed of kon u de laatste rit toch wat moeilijk in -en uitklikken?
't Zijn de kosten niet om ze te vervangen en het rijdt zoveel veiliger.
Controleer anders in elk geval of de schroefjes nog goed vastzitten. Anders komt u niet meer uit het pedaal en moet u uw voet uit de schoen halen om af te kunnen stappen. Maar dat lukt niet zo goed in een noodsituatie ...

Op 't laatste moment
Bidon  Ja, die vult u geen dag van tevoren.
Uw racefiets  't Klinkt gek, maar u zult niet de eerste zijn die, wanneer u eerst met de auto naar een startpunt gaat, vergeet om z'n fiets in te laden, of z'n voorwiel. Wij kennen zelfs iemand die zonder fietsschoenen van huis ging ...
De checklist  Nog even nalopen en niet vloeken als u iets over het hoofd hebt gezien.

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-