Start De Club Toerkalender Leden Lid worden? De Fiets, aanschaf De Fiets, onderhoud Ook nuttig Contact Wielerlinks Finish

 

Thuiskomers


Diverse tips om bij fietspech onderweg (die niet direct definitief is te verhelpen), toch nog fietsend thuis te komen.

Tip 1: voorderailleur kaduk
Wanneer de voorderailleur om welke reden dan ook niet meer te gebruiken is, kan het volgende u een lange wandeling naar huis of andere bestemming besparen.
- Verwijder de kabel van de voorderailleur, dan springt de ketting naar het binnenblad.
- Regel door middel van de L-schroef dat de derailleur ook recht boven dat binnenblad staat.
- U kunt nu verder fietsen, terwijl u achter zelfs een aantal tandkransjes kunt gebruiken. Let er wel op dat u de ketting niet te dwars staat!

Tip 2: voor als tip 1 niet werkt
Voor het geval de voorderailleur niet aan het welslagen van tip 1 wil meewerken, gaat u als volgt te werk.
- Maak de derailleurkabel los.
- Maak met een kettingpons de ketting los en haal deze uit de kooi van de voorderailleur.
- Verwijder de voorderailleur of, als dat minder werk lijkt, verwijder de kooi.
- Sluit de ketting en plaats deze op het binnenblad vóór.
- U kunt nu toch weer verder fietsen, terwijl u ook in dit geval achter een aantal tandkransjes kunt gebruiken. Let er ook nu op dat u de ketting niet te dwars staat!

Tip 3: achterderailleur kaduk
Dat is eigenlijk de "achter"variant op tip 2.
- Verwijder de kabel van de achterderailleur, dan springt de ketting naar het (kleinste) buitenblad. Dat wordt zwaar trappen!
- Schakel (als de ketting dat nog toelaat) de ketting vóór naar het binnenblad.
- Maak met een kettingpons de ketting los en haal deze uit de achterderailleur.
- Sluit de ketting en plaats deze vóór (als 'ie daar nog niet op ligt) op het binnenblad en achter op het op twee of drie na grootste blad, zonder dat de ketting via de derailleurwieltjes loopt!
- U kunt nu verder fietsen, maar zonder te schakelen, dus ook niet met de vóórderailleur!

Denk er in alle gevallen aan om de losgemaakte derailleurkabel zodanig vast te binden dat deze u niet bij het verder fietsen kan hinderen.

Meer lezen over het verhelpen van pech onderweg?
Twee jaar lang hebben Frank van Riesen en Eric Schuijt (eigenaar van fietswinkel De Vakantiefietser in Amsterdam) gewerkt aan het boekje Fietspech, fietsreparaties voor onderweg, (ISBN 978-90-803401-4-5).
Een prachtig boekwerkje dat opvalt omdat het weinig foto's bevat ("want daarop is zo veel te zien, dat het afleidt van de inhoud"), maar des te meer heldere tekeningen, want "één plaatje vertelt meer dan duizend woorden".
Om een voorbeeld te noemen: voor het vervangen van een achterderailleurkabel heeft men welgeteld 12 tekeningetjes nodig, verdeeld over 4 bladzijden. Deze beknoptheid, die niet ten koste gaat van de duidelijkheid, zorgt ervoor dat het hele boekwerkje maar 65 pagina's dik is.

Voor de echte vakantiefietser is een woordenlijst in het Frans, Duits, Engels en Spaans toegevoegd en het formaat van het boekje is zo gekozen dat het in een stuurtasje kan. Daar heeft u als racefietser natuurlijk weinig aan, maar thuis bij een biertje of een goed glas wijn is het ook prima te lezen! Fietspech kost € 14,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij de betere fietsenwinkel.
Maar u kunt het ook rechtstreeks bestellen door het storten van €17,- (incl. verzendkosten) op rekeningnummer 51.61.87.317, t.a.v. De Vakantiefietser, Amsterdam, onder vermelding van Fietspech. Het boekje wordt dan binnen vijf dagen na de ontvangst van uw betaling toegestuurd.
Bestellers vanuit Vlaanderen betalen 1 euro extra i.v.m. hogere portokosten, dus € 18,-.
(BIC: ABNANL2A, IBAN: NL11ABNA0516187317.
Bovendien moeten zij hun eigen adres even e-mailen naar De Vakantiefietser, want dat komt niet over bij een international betaling!

 

Auteursrechten e.d.

 

duijnstee 2

1907

1905

dga1

 

-